Ny pris til danske talenter

CPH PIX. Et trekants-flygtningedrama på en båd, et historisk kammerspil om Christian IV og et kontroversielt drama om magtforhold mellem kønnene. De nominerede film til CPH PIX og Politikens nye pris for danske debutanter, Politikens Talentpris, spænder vidt.

CPH PIX 2018

I år er det 10. udgave af CPH PIX, og fokuset på nye danske talenter er større end nogensinde.

Festivalens hovedkonkurrence 'New Talent Grand PIX' er helliget debuterende instruktører fra hele verden, mens den nystiftede 'Politikens Talentpris' hylder nye danske instruktører. Derudover præsenterer serien 'Upcoming' syv uafhængigt producerede danske film.

CPH PIX 2018 løber fra 27. september til 10. oktober – igen i år med festivalcentrum i Cinemateket.

CPH PIX fortsætter sit fokus på danske talenter og har i samarbejde med Politikens Film & TV-redaktion stiftet Politikens Talentpris for debuterende instruktører. Prisen er stiftet ”for at hylde og hædre de nye, markante filmmagere, der kommer til at tegne fremtiden for dansk film”. 

Filmene bliver vist i serien New Danish Directors: Politikens Talentpris. Prisen, der består af lanceringsstøtte, bliver uddelt ved den officielle ceremoni den 6. oktober i Grand Teatret i København.

Fælles for de seks meget forskellige nominerede film er deres energi, fortællelyst, stramme koncepter og audiovisuelle stilbevidsthed. Filmene er alle støttet af Det Danske Filminstituts talentstøtteordning New Danish Screen.

Vi præsenterer de seks film, hvoraf flere har haft eller får premiere på prominente internationale festivaler:

Brakland, Martin Skovbjerg Jensen

Martin Skovbjerg Jensens 'Brakland' er en mørk og intens ungdomsfilm om det voksende venskab mellem to outsider-gymnasiedrenge, københavnertilflytteren Simon og den lokale alfahan Bjarke, i provinsbyen Vesterby, hvor de udfordrer hinanden til at bryde grænser.

Martin Skovbjerg Jensen stod bag DR3-webserien 'Anton 90', der fik ros for sin originale tilgang til ungdomsserien, der er optaget fra hovedpersonen Antons perspektiv. Den debuterende spillefilminstruktør er også medlem af den elektroniske musiktrio Av Av Av, der står for filmens soundtrack. Christian Gamst Miller-Harris har skrevet manuskript, og filmen er produceret af Eva Jakobsen, Katrin Pors og Mikkel Jersin for Snowglobe.

'Brakland' er udtaget til BFI London Film Festival samt til festivalen Nouveau Cinema i Montreal, begge i oktober.

Christian IV – Den sidste rejse, Kasper Kalle

Kasper Kalle skiller sig ud fra sine generationsfæller ved at kaste sig ud i et historisk drama – men med filmens dynamiske klipning, intime rum og brug af nutidig musik er der langt fra den klassiske periodefilm. Ligesom flere andre af årets debuter har filmen et stramt koncept og udspiller sig på en enkelt location: en hestevogn. 

Her følger vi Christian IV's sidste rejse til Rosenborg Slot i København, hvor han ønsker at dø. Men først er han opsat på at få sin ekskone, Kirsten Munk, til at indrømme sine synder, så han hidkalder hende til vognen. Filmen klipper mellem nutid og fortid i historien om parrets stormfulde ægteskab – fortalt gennem deres tidligere karetkøreture sammen. Kirsten Munk bliver spillet af mor og datter Karen-Lise Mynster og Rosalinde Mynster, mens Christian IV spilles af Rudi Køhnke og Baard Owe i sin sidste rolle. Trine Appel og Kasper Kalle har skrevet manuskript, og Claudia Saginario har produceret for Good Company Films.

Filmen har verdenspremiere til CPH PIX.

Cutterhead, Rasmus Kloster-Bro

'Cutterhead' er optaget i det københavnske metrobyggeri, hvor vi følger en ulykke udspille sig i realtid. PR-medarbejderen Rie følger de østeuropæiske tunnelarbejdere som research til en artikel om det succesfulde europæiske samarbejde om byggeriet. Men netop da de viser hende det store graverhoved, sker der en ulykke, og hun bliver spærret inde i et trykkammer sammen med to borebisser, Ivo fra Kroatien og Bharan fra Eritrea. Her sættes det internationale samarbejde for alvor på prøve.

'Cutterhead' bruger denne klaustrofobiske location som udgangspunkt for mødet mellem tre mennesker med forskellige verdensopfattelser, der må lægge deres liv i hinandens hænder for at overleve. Filmen havde verdenspremiere på den schweiziske genrefilmfestival Neuchâtel Fantastic Filmfestival i juli og er siden blevet vist på flere europæiske genrefestivaler. I oktober er den udtaget til festivalerne i Montreal og Busan.

Rasmus Kloster-Bro står også bag manuskriptet sammen med Mikkel Bak Sørensen, og filmen er produceret af Amalie Lyngbo Quist for Beo Starling.

Holiday, Isabella Eklöf

Isabella Eklöf undersøger i tidens ånd ulige og komplekse magtdynamikker mellem mænd og kvinder. Den unge, tilsyneladende naive Sascha besøger sin ældre kriminelle elsker, Michael, i en danskerkoloni ved den tyrkiske riviera. Han begaver hende med dyre middage, drinks og diamanter til gengæld for at behandle hende som en dørmåtte og udsætte hende for vold og seksuelle overgreb, som filmen præsenterer klinisk og distanceret i lange tableauer.

Filmen med Victoria Carmen Sonne og Lai Yde i hovedrollerne vakte ved sin verdenspremiere på Sundance Film Festival i januar opsigt for sin rå skildring af voldtægt og kontroversielle historie om den passive kvinde, der vender frivilligt tilbage til sin overgrebsmand. Sonne, der har vundet flere priser for sine birollepræstationer, spiller her sin første hovedrolle som den svært aflæselige Sascha. Johanne Algren og Isabella Eklöf har skrevet manuskriptet, og David B. Sørensen har produceret for Apparatur.

Filmen er siden premieren på Sundance blevet vist på en lang række internationale festivaler, blandt andet i Göteborg, Istanbul, Moskva, Sydney, Haugesund samt Austin Fantastic Fest.

Lifeboat, Josefine Kirkeskov

Josefine Kirkeskovs psykologiske drama med et aktuelt flygtningetema udspiller sig ligeledes i en klaustrofobisk location uden flugtveje, nemlig en redningsbåd. Iben er på romantisk ferie til søs med sin kæreste i det græske øhav, da parret redder en syrisk flygtningekvinde op af havet. Den nye passagers tilstedeværelse skaber spændinger og tvinger Iben til at konfrontere sin fortid. Filmen udvikler sig til et trekantsdrama, hvor ingen kan stole på hinanden, men hvor de to kvinder med hver deres lig i lasten også har mere til fælles, end de tror. 

Filmen er skabt af et rent kvindeligt kreativt hold, med blandt andet Nanna Westh som medforfatter, Catherine Pattinama Coleman som fotograf og Rebekka Lønkvist som klipper. 

'Lifeboat' er produceret af Mikkel Jersin, Eva Jakobsen og Katrin Pors for Snowglobe og har verdenspremiere til CPH PIX.

Neon Heart, Laurits Flensted-Jensen

Victoria Carmen Sonne spiller også en central rolle i 'Neon Heart', en ensemblefilm om kærlighed og fortrydelse. Filmen fortæller i fragmenter af fortid og nutid historien om tre fortabte sjæle, hvis skæbner er bundet sammen på tragisk vis. Sonne spiller Laura, der er vendt hjem til Danmark efter en kortlivet pornokarriere i USA. Hendes ekskæreste Niklas, spillet af Niklas Herskind, passer to mænd med Downs syndrom og begynder gradvist at bøje reglerne, og hans lillebror Frederik i skikkelse af Noah Skovgaard Skands planlægger et overfald for at blive del af en gruppe. 

'Neon Heart' er skrevet og instrueret af Laurits Flensted-Jensen og produceret af Julie Friis Walenciak for Walenciak Film. Filmen har netop haft verdenspremiere i San Sebastian Filmfestivalens prestigefyldte program for nye talenter, New Directors.