I september startede den nye sæson af Det Danske Filminstituts landsdækkende skolebioordning Med Skolen i Biografen. Det er 15. sæson for ordningen, som startede i 2000 – og nu har rundet 2 millioner tilskuere.
Cirka 80 % af landets kommuner deltager, og ordningen trækker årligt 200.000 elever og lærere i biografen.
Hvert år tilbyder Med Skolen i Biografen et program af danske og internationale spillefilm til visning i skolernes lokale biografer. De deltagende regioner er selv med til at sammensætte årets program. Alle filmene ledsages af undervisningsmateriale, som lærere og elever kan hente gratis på Filminstituttets undervisningssite filmcentralen.dk.
Skolebioordningen er et vigtigt led i Filminstituttets arbejde på børn og unge-området, og den store tilslutning glæder skolebiokonsulent på DFI, Jacob S. Breuning:
"Vi har været glade for at se udviklingen af skolebioordningen gennem årene – fra ét amt og 30.000 børn i 2000 til nu 80 kommuner og 200.000 årlige tilskuere. Ordningen giver filmene et længere liv i biograferne, sikrer et varieret filmudvalg og inspirerer ikke mindst et nyt og fremtidigt biografpublikum. Hvert år oplever f.eks. 28 % af lærerne, at der er elever, som har deres første biografoplevelse via Med Skolen i Biografen."
Ikke mindst i arbejdet omkring film- og mediepædagogik spiller inddragelsen af film og biografer i undervisningen en helt central rolle:
"72 % af de lærere, der benytter ordningen siger, at det har en vigtig afsmittende effekt på andre undervisningsforløb med film. Det er generelt glædeligt, at så mange prioriterer den store fælles biografoplevelse – navnlig i en tid, hvor vi oftere og oftere sidder isoleret med hovedet nede i vores egen lille skærm," siger Jacob S. Breuning.
Det aktuelle program
Programmet for skoleåret 2014-15 henvender sig til elever lige fra indskolingen til gymnasiet. Blandt titlerne finder man dels danske film som "Antboy" og "Nordvest", dels en række internationale titler, mange af dem film som måske ikke fik den store opmærksomhed i biograferne. Det gælder f.eks. animationsfilm som "Ernest & Celestine" og "En kat i Paris" – stilsikre, kunstnerisk stærke bud på anderledes animationsfilm for mindre børn. Og det gælder dramaer som "Stumper og stykker" (et stykke barsk, britisk socialrealisme), "Lore" (om Nazitysklands fald set gennem øjnene på en tysk teenagepige) og "Den grønne cykel" (der skildrer en piges hverdag i Saudi-Arabien).
Med Skolen i Biografen er et samarbejde mellem Det Danske Filminstitut, landets centre for undervisningsmidler, Foreningen af Filmudlejere i Danmark, biografer og kommuner.
Læs mere om årets film – og hent gratis undervisningsmaterialer til alle titlerne på Filmcentralen.