Nye Århus-historier

Musik og film smelter sammen i Århus Festuge, når en række kendte danske sangskrivere og instruktører præsenterer deres nye Århus-historier.

De dage, hvor en Århus-historie var lig med en nedladende vittighed om befolkningen i Smilets By, er forbi. Når Århus Festuge på mandag den 31. august har premiere på sine nye Århus-historier, er der smukke billeder, skæve historier og flotte melodier inspireret af den jyske hovedstad på programmet.

Nu har jeg så lavet en film om Århus som den afvisende by...

"Næste levende billeder", som viften af de nye Århus-historier hedder, består af fem unikke samarbejder mellem danske instruktører og sangskrivere, nemlig Jørgen Leth og Steffen Brandt, Kasper Winding og Thomas Blachman, Nikolaj Bendix Skyum Larsen og Peter Sommer, Chadi Abdul-Karim og Marwan og Henrik Ruben Genz og Poul Krebs.

Cykelbane og stamværtshus

De fem makkerpar har hver skabt en kortfilm på fire til otte minutter, som præsenterer Århus på en ny måde. Hver sangskriver har komponeret en sang til lejligheden, som instruktøren har betragtet som et poetisk manuskript til filmens billeder og dialog.

Filminstruktørerne har optaget filmene i løbet af 24 timer ud fra en personlig fortolkning af sangskrivernes sange. Blandt resultaterne er blandt andet en historie om barndommens fascination af Århus Cykelbane fortalt af Jørgen Leth og Steffen Brandt og et besøg på et af Århus’ stamværtshuse i Nikolaj Bendix Skyum Larsen og Peter Sommers "I morgen er alt muligt".

Den afvisende by

For instruktør Henrik Ruben Genz, der blandt andet er kendt for prisslugeren "Frygtelig lykkelig", var ”Næste levende billeder” en chance for skabe en anderledes kortfilm uden karakterer, manuskript eller en egentlig handling.
 
Udover en speciel live-version af Poul Krebs' "Forvirrede hjerter", består Henrik Ruben Genz' bidrag "Imellem os" af en tilsyneladende tilfældig række grafiske billeder af forskellige mere eller mindre anonyme steder i Århus. Ved første øjekast kan billederne virke afvisende. Og det passer sådan set meget godt. For Århus har nemlig aldrig helt villet lukke Henrik Ruben Genz ind i varmen.

"Da jeg var yngre, søgte jeg ind på Journalisthøjskolen, Århus Teaterskole og Århus Kunstakademi, men ingen af dem ville have mig. Jeg forsøgte også at få en lejlighed, men det lykkedes kun for mine venner, ikke for mig. Nu har jeg så lavet en film om Århus som den afvisende by," griner Henrik Ruben Genz, og tilføjer, at mens filmens billedside umiddelbart kan virke afvisende, så inviterer Poul Krebs' musik til følelser og fortolkninger af, hvad de anonyme billeder betyder.

Se byen med nye øjne

Henrik Ruben Genz håber da også, at kombinationen af hans grafiske billeder og Poul Krebs’ musik vil få deltagerne ved Århus Festuge til at stoppe op og reflektere.

"Jeg håber, at de bliver stående et øjeblik og leder efter en historie. Og måske vil filmen skærpe århusianernes blik på byen, så de fremover vil se den på en ny måde."

"Næste levende billeder" har premiere mandag den 31. august i BioCity i Århus klokken 18. Herefter vil man kunne se de fem Århus-historier i plakatstanderne foran Ridehuset og på Park Allé resten af Århus Festuge. 

"Næste levende billeder" er blevet til med støtte fra blandt andet Det Danske Filminstitut.


Læs mere på http://www.aarhusfestuge.dk/da/naestelevendebilleder

Fakta: De fem nye Århus-historier:

"I morgen er alt muligt"
Ide & Instruktion: Nikolaj Bendix Skyum Larsen
Musik: Peter Sommer

"Ignorance"
Ide & Instruktion: Chadi Abdul-Karim
Musik: Marwan

"En historie om en pige trio"
Ide & Instruktion: Kasper Winding
Musik: Kasper Winding & Thomas Blachman

"Imellem os"
Ide & Instruktion: Henrik Ruben Genz
Musik: Poul Krebs

"Det meste af tiden"
Ide & Instruktion: Jørgen Leth
Musik: Steffen Brandt & Bob Dylan