Danmark har en stærk tradition for at samarbejde om koproduktioner af spillefilm med Norge og Sverige. Nu er flere – og særligt mindre – produktionsselskaber imidlertid begyndt at kaste sig ud i samarbejder med lande uden for Norden.
"Det er godt, at vi samproducerer med lande som Holland, England og Canada," siger international producer på Det Danske Filminstitut Noemi Ferrer Schwenk, der hilser tendensen velkommen.
"Det er vigtigt at etablere nye samarbejder, fordi det gør verden større. Når danske selskaber er koproducenter på internationale projekter, resulterer det i nye partnere, som danskerne til gengæld kan få til at investere, når de vil lave store produktioner. Koproduktioner skærper de danske selskabers evner til at strukturere filmfinansiering ude i verden. Som følge af globaliseringen har mange danske instruktører lyst til at fortælle historier fra andre dele af verden. Det kan man fx se med Susanne Biers film og Tobias Lindholms 'Kapringen'," siger Noemi Ferrer Schwenk.
Sally Potter-drama
Miso Film er et af de selskaber, som har prøvet nye samarbejdslande af. Selskabet har erfaring med koproduktion fra store svenske og norske produktioner som "Varg Veum" og "Max Manus" og er nu i gang med sin første koproduktion uden for Skandinavien.
Sammen med britiske Adventure Pictures står Miso bag en ny film af Sally Potter. Den engelske arthouse-veteran, der er bedst kendt for filmene "Orlando", "The Tango Lesson" og "Yes", skildrer i sin stadig ubetitlede film venskabet mellem to teenagepiger under den kolde krig og den seksuelle revolution i 60'ernes London.
Filmen har prominente navne som Elle Fanning, Christina Hendricks, Timothy Spall og Annette Bening på rollelisten. Det danske bidrag består af klipper Anders Refn, Mainstream står for lydsiden og Nordisk Film ShortCut er ansvarlig for postproduktion. Filmen har for nylig afsluttet seks ugers optagelser i London.
Læs Screens interview med Sally Potter
Thure Lindhardt-gyser i Canada
Et andet nyt samarbejdsland er Canada, som Danmark har indgået en koproduktionsaftale med, der har til formål er at begunstige samarbejdet mellem de to lande. Aftalen blev indgået i 1997, men har først nu båret frugt. Fridthjof Films første internationale koproduktion, gyser-komedien "Eddie – The Sleepwalking Cannibal" er lavet i samarbejde med det canadiske produktionsselskab Quiet Revolution Pictures.
Thure Lindhardt spiller hovedrollen, den danske fotograf Philippe Kress står bag kameraet, og hele postproduktionen som klip, visual effects og lyddesign foregår i Danmark. Filmen var udtaget til Tribeca Film Festival, vandt kritikerprisen Black Tulip Award på den hollandske fantasyfestival Imagine Film Festival i april og kan opleves i de danske biografer den 12. juli.
"Eddie: The Sleepwalking Cannibal"
Det Danske Filmstudie bevæger sig ligeledes ind på nye territorier som koproducent på den hollandske thriller "Camiel Borgman". Filmen instrueres af Alex van Warmerdam, der er en kendt auteur i Holland og på den internationale festival- og artcinema-scene og har instrueret, skrevet, og ofte selv spillet hovedrollen i otte film.
"Camiel Borgman" har Sara Hjort på rollelisten, billedpostproduktionen ligger i Danmark, Stine Gudmundsen-Holmgren, Ida Skov Gudmundsen-Holmgren og Ole Koefoed designer kostumerne, og May Stauber står for hår og makeup.
Også de danske animationsstudier er godt med. Det unge selskab Nørlum arbejder i øjeblikket på filmen "Song of the Sea" sammen med det Oscar¬-nominerede animationsstudie Cartoon Saloon i Irland, ligesom det rutinerede animationsstudie A.Film er ved at producere "Hokus Pokus Alfons Åberg" og "Niko – Family Affairs". Læs nyheden Koproduktioner er fundamentet
"Song of the Sea"
Samtidig holder de store danske selskaber skansen i Norden. Nimbus Film koproducerer "Hotel" med Sverige og "Privatdetektiven" med Norge, Nordisk Film er involveret i den norske storfilm "Kon-tiki", og Eyeworks Fine & Mellow koproducerer den svenske "Monica Z". Se artiklerne Per Fly filmer i Sverige og Nordiske koproduktioner på vej