Nyt medielaboratorium til børn og unge

FILMPÆDAGOGIK. Et nyt, mediepædagogisk lab på Dokk1 i Aarhus skal styrke børn og unges forståelse for medier, film og teknologi. Tiltaget er inspireret af FILM-X i Cinemateket og støttet af bl.a. Det Danske Filminstitut.

Når Aarhus Bibliotekernes mediepædagogiske indsats, IRIS lab, åbner i løbet af de kommende par år, får skoleelever, foreninger og biblioteksbrugere nye mulighed for at opleve og arbejde produktivt med medier, film og teknologi. 

IRIS lab placeres i Dokk1 med satellitter ud i Aarhus kommune. IRIS lab kommer til at rumme seks produktionsstationer, hvor der er fokus på mediers tilblivelse, virkemidler og funktion, og hvor der bygges bro mellem film, medier og teknologiforståelse. Planen er, at stationerne åbner løbende hen over de næste år, og at det færdige IRIS lab står klar i 2025.

De besøgende i IRIS lab bliver klogere på den medieteknologi, der ligger bag de medieprodukter, de selv er forbrugere af. Børn og unge får mulighed for at producere nyheder, film, podcast, lyd, extended reality og grafiske fortællinger og eksperimentere med de virkemidler, der er del af de forskellige medieformater. I IRIS lab kan børn og unge desuden stifte bekendtskab med fx motion capture og virtuel produktion, som de ikke har til rådighed på skolerne eller derhjemme.

IRIS lab er blevet til i et større samarbejde mellem Aarhus Bibliotekerne, Filmby Aarhus og Det Danske Filminstitut. Undervejs har biblioteker i samarbejde med skoler, børn, unge, lærere og eksperter har udviklet, testet og udforsket en bred vifte af formater og forskellige teknologi- og undervisningstilbud. Filminstituttet har bl.a. bidraget med erfaringer fra driften af filmstudierne FILM-X i København, hvor børn og unge bliver undervist i filmproduktion.

Et af IRIS labs formål er at styrke børn og unges kritiske sans blandt andet ved, at man i fællesskab eksperimenterer med forskellige medieformater og dyrker kreative, æstetiske kompetencer gennem aktiv deltagelse i film- og medieproduktioner. Projektet er støttet af Aarhus Kommune, Nordea-fonden, Salling Fondene, A.P. Møller Fonden, William Demant Fonden og Filminstituttet.