Forestil dig en verden uden levende billeder. Uden tv, YouTube, biografer, streaming, videoklip på sociale medier osv. Vores samvær og kommunikation ville være en anden uden filmmediet. Nutidens mylder af levende billeder begyndte med stumfilmen for godt 120 år siden. Og Danmark var frontløber med masser af kulørte, kommercielle og kunstnerisk eksperimenterende film.
Danmark var stumfilmens Hollywood
Fra omkring 1910 og ti år frem var dansk film blandt verdens førende både forretningsmæssigt og kunstnerisk. Nordisk Films Kompagni, det nuværende Nordisk Film, og Palladium var de absolutte fyrtårne og producerede spillefilm på samlebånd - ofte en spillefilm og to korte farcer om ugen. Det var en tid, hvor stjerner som Asta Nielsen, Valdemar Psilander, Gunnar Tolnæs og Fy & Bi funklede langt ud over landets grænser, og hvor Danmarks største instruktør Carl Th. Dreyer skabte en stor del af sit samlede værk.
Stumfilm.dk - streaming og filmarkæologi
Nu lancerer Filminstituttet streamingsitet Stumfilm.dk, hvor alle kan følge med i digitaliseringen af over 400 værker fra perioden 1897-1928 - det vil sige samtlige bevarede danske stumfilm. Det er et filmarkæologisk kæmpeprojekt, der løber over de næste fire år, og det bliver både omfattende og uforudsigeligt. En del af de gamle ruller har ikke været set siden 1920’erne. Efterhånden som filmene bliver digitaliseret, kan de streames på sitet, hvor de bliver suppleret af bl.a. plakater, fotografier, tematekster, manuskripter og datidens anmeldelser. Alt er frit tilgængeligt og gratis at se online.
Interesserede kan se frem til både kulørte fortællinger og kunstfilm, dramaer, komedier og special effects. Selvom filmsproget var et andet for 100 år siden, afspejler filmene, at datidens publikum var fascineret af mange af de samme temaer, som vi er i dag. I stumfilmæraen var sproget ingen hindring for at nå ud over Danmarks grænser. Filmene var bevidst kosmopolitisk anlagte, og deres universelle emner og problemstillinger banede vej for stor international udbredelse.
Største filmhistoriske formidlingsprojekt
Stumfilm.dk er det hidtil største filmhistoriske formidlingsprojekt i Danmark. Forud er gået fire års arbejde med at kortlægge filmsamlingerne i Filminstituttets arkiv. De mange film og supplerende materialer kan forhåbentlig vække glæde blandt både kulturhistorisk interesserede og nysgerrige filmelskere. En særlig målgruppe er internationale filmforskere og undervisningsinstitutioner, hvor dansk stumfilm er pensum for filmstuderende, og derfor findes Stumfilm.dk også i en engelsk version.
Stumfilm.dk er muliggjort af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og A.P. Møller Fonden, der hver især har doneret 10 millioner kroner. Der knytter sig også et dansk-tysk forskningsprojekt til digitaliserings- og formidlingsindsatsen. I løbet af de næste tre år undersøger syv filmhistorikere vekselvirkningen mellem dansk og tysk stumfilmkultur fra 1910-1930.
Hent stillbilleder og filmklip til pressebrug på pressesitet