Nu blændes der op for en række nyheder på Danmark på film.
Mange flere film
Der er fuld damp på digitaliseringen i Filmarkivet, og det betyder, at Danmark på film rummer over dobbelt så mange film, som da sitet åbnede. Og der bliver løbende digitaliseret flere film fra Filmarkivets guldgruber.
En del af filmene kommer fra Statens Filmcentral, så der er mulighed for at mindes filmoplevelser fra barndom og skoleår (– man kan dog ikke se filmene baglæns).
Se trailer til Danmark på film:
Tidslinje
Mange interesserede har allerede været inde på det interaktive landkort, hvor man kan se historiske film fra sin by eller hjemegn. Nu introducerer vi også en tidslinje. Her kan man se film fra et udvalgt år og opleve datidens aktuelle begivenheder, nyheder og lokale reportager.
Temaer
Det kan være overvældende at finde rundt i de mange film på Danmark på film. Nu gør redaktionen det nemmere ved at samle og fremhæve film i temaer som fx Besættelsen, Filmaviser, Historiske film fra Grønland og København 850 år: Byens puls.
Portrætfilm og værker
Da Danmark på film åbnede i 2015, rummede det udelukkende dokumentariske optagelser, der var rettighedsfri. Nu kan vi også præsentere dokumentarfilm af bl.a. Carl Th. Dreyer, Jørgen Leth, Jørgen Roos og Henning Carlsen. Her er også portrætfilm om bl.a. Klaus Rifbjerg, Robert Storm Petersen og Carl Nielsen. Og der er mange flere film på vej.
Se den lille film "Fra strimmel til stream" om, hvordan historiske film digitaliseres:
På Danmark på film er der lagt op til at fortælle danmarkshistorie sammen. Brugerne deler i vidt omfang deres viden og erindringer i kommentarspor ved filmene:
”Som barn var det det bedste sted i verden, fri som fuglen, marker, luft, sol, kolde vandposter, altid mennesker, venner, uvenner men venner igen, Gud, hvor jeg savner det, må lige tørre øjnene." (Tommy Petersen om filmen ’Blushøjlejren’)
”Fantastisk film – lagde især mærke til klippet fra torvet i Haderslev, hvor statuen af den tyske Kaiser Wilhelm står. Den kan man i dag se på Sønderborg Slot.” (Claus Baltersen om filmen ’Det Skønne Danmark’)
”Assorsuaq takujuminarpoq, nuanneq. Fantastisk spændende klip.” (Duda Petersen om filmen ’Femte Thule Expedition’)
”1930 kan ikke være det rigtige år for optagelsen, da sporet er normalspor (1435 mm). Ergo kan optagelsen tidligst være fra 1933, hvor banen genåbner efter ombygning fra smalspor.” (Martin Hinge om filmen ’Med Alsbanen gennem Sønderborg’)
Udvidelsen af Danmark på film er gjort mulig af en ekstrabevilling på 17 mio på finansloven 2016-19.