Oscar-kapløbet begynder

Tre danske film er i dag blevet shortlistet til kapløbet om at blive dansk Oscar-kandidat i kategorien Best Foreign Language Film. De tre film er "Dirch", "En familie" og "SuperClásico".

Susanne Biers "Hævnen" vandt i år en Oscar i kategorien Best Foreign Language Film. I dag kom første fingerpeg om hvilken dansk film, der i det kommende halvår kan deltage i kampen om den fornemme pris.

I Danmark er det en komité bestående af otte repræsentanter for den danske filmbranche, der afgør hvilken film, der indstilles i kategorien. Komitéen mødtes i dag og udpegede tre film, Martin Zandvliets "Dirch", Pernille Fischer Christensens "En familie" og Ole Christian Madsens "SuperClásico", til en shortlist.

Komité-medlemmerne går nu i tænkeboks og får lejlighed til at se de tre film igen, inden de samles tirsdag den 20. september (ændret til fredag den 23. september) for at tage den endelige beslutning om, hvilken film de dels synes præsenterer Danmark bedst, dels tror på har en chance hos det Amerikanske Filmakademis medlemmer.

"Vi indførte sidste år en ny procedure, hvor komitéen i første omgang udvalgte tre kandidater. Det var en god proces, som vi har valgt at gentage i år. Vi har vendt og drejet en lang række film og er i nogenlunde enighed kommet frem til tre kvalificerede bud. De tre film vil vi veje op mod hinanden, inden vi mødes igen for at melde den endelige kandidat ud," siger direktør for Det Danske Filminstitut, Henrik Bo Nielsen, der er formand for komitéen.

Komitéen er nedsat af Det Danske Filminstitut og filmbranchens organisationer, og den består ud over formanden af Per Holst fra Producentforeningen, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Thomas Magnussen fra Dansk Skuespillerforbund, Kim Pedersen fra Danske Biografer, Martin Strange-Hansen fra Danske Filminstruktører, Jacob Wendt Jensen fra Filmmedarbejderforeningen og Steffen Andersen-Møller fra Det Danske Filminstitut.

Hvert land kan indstille netop en film til nominering i kategorien. Filmene vurderes derefter af the Academy of Motion Picture Arts and Sciences, der endeligt nominerer fem film. Nomineringerne offentliggøres tirsdag den 24. januar, og selve Oscar-kåringen finder sted søndag den 26. februar.

Akademiets regler kræver, at den indstillede film har haft biografpremiere i perioden fra 1. oktober 2010 til 30. september 2011, og at den er produceret uden for USA og hovedsageligt på et ikke-engelsk sprog.

Dirch

"Dirch", Martin Zandvliets film om Dirch Passers store komiske talent og hans op- og nedture, har premieredato den 25. august.

Zandvliets debutspillefilm "Applaus" vakte begejstring blandt amerikanske anmeldere og festivaler, og "Dirch" efterspørges nu allerede af en lang række internationale festivaler. Nikolaj Lie Kaas har siden Dogme-filmene gjort sig bemærket i flere internationale produktioner, blandt andet i den biografaktuelle "The Whistleblower". 

En familie

"En familie" blev inviteret til hovedkonkurrencen i Berlin allerede i  2010, og Pernille Fischer Christensens drama om bagerslægten Rheinwald modtog senere hovedprisen på Los Angeles Film Festival. Filmen fik først dansk premiere i februar i år.

Jesper Christensen, der spiller filmens karismatiske patriark, er et kendt ansigt internationalt med roller som bl.a. James Bond-skurk.

SuperClásico

Ole Christian Madsens komedie "SuperClásico" foregår i et internationalt miljø, nemlig Argentinas charmerende hovedstad Buenos Aires. Paprika Steen er kendt i USA fra blandt andet Biers Dogme-film "Elsker dig for evigt" og senest Zandvliets "Applaus".

Også Ole Christian Madsen er et navn på det nordamerikanske marked. Mange af hans film har været inviteret til Torotontos filmfestival og er derefter blevet solgt til distribution i Nordamerika.

Lidt tal og historie om Foreign Language Oscar

Hvert år indstiller knap 70 filmproducerende lande en film til at deltage i kapløbet om en Oscar for Best Foreign Language Film.

Den fornemme pris er siden indstiftelsen i 1947 gået 52 gange til en europæisk film, 5 gange til en asiatisk film, 3 til en film fra Afrika, og 3 til en fra det amerikanske kontinent. Danmark har haft en film nomineret 8 gange. 

I 1956 blev vi nomineret første gang med Erik Ballings "Qivitoq", og tre år senere i 1959 med Astrid Henning-Jensens "Paw" og igen i 1961 med Bent Christensens "Harry og kammertjeneren".

Der skulle gå 26 år, før Gabriel Axels "Babettes gæstebud" ikke blot modtog en nominering i 1987, men også som første danske film vandt prisen. Året efter var der endnu en Oscar til Bille Augusts "Pelle Erobreren". Da Kaspar Rostrups "Dansen med Regitze" det følgende år opnåede endnu en nominering, blev Danmark imidlertid forbigået.

Der gik yderligere 17 år, inden Danmark igen blev nomineret i 2006 med Susanne Biers "Efter brylluppet", men først i år lykkedes det Bier med "Hævnen" at erobre den eftertragtede statuette.

List of Academy Award winners and nominees for Best Foreign Language Film (Wikipedia)
Academy of Motion Picture Arts and Sciences (Oscar-uddeling): www.oscars.org