Oscarvindere gennem tiderne

HISTORIK. Hvor mange statuetter, der befinder sig inden for rigets grænser er uvist, men helt sikkert er det, at den ældste danske Oscar gør.

Tre gange er det blevet til en dansk Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film. Senest sidste år, hvor Susanne Biers "Hævnen" hentede den fornemme hæder til landet. I 1988 vandt Gabriel Axels "Babettes gæstebud", og i 1989 vandt Bille Augusts "Pelle Erobreren".

Det er også blevet til tre Oscars til danske kortfilminstruktører. I 2010 vandt Joachim Backs "The New Tenants", i 2003 Martin Stranges "Der er en yndig mand" og i 1999 Anders Thomas Jensens "Valgaften". Alle tre kortfilm er produceret af M&M Productions.

Bedste ikke-engelsk-sprogede film

Hvert år indstiller ca. 70 lande hver en film til Oscaren for Best Foreign Language Film.

Prisen blev indstiftet i 1947.

Den er 52 gange gået til en europæisk film, fem gange til en asiatisk film, tre gange til en afrikansk film, og tre gange til en film fra det amerikanske kontinent.

Danskere i udlandet

Danskere har også gjort sig bemærket i ikke-danske film. Den første Oscar til en dansker blev givet i 1931 til Max Rée, for scenografien til westernfilmen "Cimarron". Den danske illustrator og arkitekt skabte kostumer til nogle af tidens store stjerner, bl.a. Greta Garbo, Lillian Gish og Gloria Swanson. Rée medvirkede på mere end 150 amerikanske film.

Hans Oscar-statuette findes i dag i Filmhusets Max Rée-samling, som dog kun er tilgængelig for videnskabelige, kulturelle og uddannelsesmæssige formål.

Jean Hersholt har modtaget ikke færre end tre æres-Oscars for sit arbejde i Hollywood i midten af det forrige århundrede. Faktisk er han så anerkendt i Hollywood, at der fra tid til anden uddeles en The Jean Hersholt Humanitarian Award med dertilhørende Oscar-statuette til filmfolk, der har gjort noget særligt for at fremme det humanitære område.

To danskere har også vundet Tekniske Oscars for deres arbejde med animation. Henrik Wann Jensen modtog en Oscar for sit arbejde med Gollums hud i "Ringenes Herre" i 2004 og Per Christensen, vandt sidste år for udviklingen af en ny måde at lave refleksioner i animation.

Danske Oscar-vindere gennem tiden

Bedste ikke-engelsksprogede spillefilm 

  • 2011: "Hævnen / In a Better World" – Susanne Bier, Zentropa (Sisse Graum)
  • 1989: "Pelle Erobreren" Bille August, Holst (Per Holst) 
  • 1988: "Babettes gæstebud" Gabriel Axel, Nordisk/Panorama (Bo Christensen)

Kortfilm

  • 2010: "The New Tenants" – Joachim Back, M&M (Johanne Stryhn Hørby, Christian Potalivo, Tivi Magnusson)
  • 2003: "Der er en yndig mand" – Martin Strange-Hansen, M&M (Mie Andreasen) 
  • 1999: "Valgaften" – Anders Thomas Jensen, M&M (Kim Magnusson) 

Danskere i ikke-danske produktioner

  • 2010: Per Christensen – Teknisk Oscar (Animation)
  • 2004: Henrik Wann Jensen – Teknisk Oscar (Animation)
  • 1986: Børge Ring – "Anna & Bella" (Animation)
  • 1949: Jean Hersholt – Æres-Oscar
  • 1948: Jean Hersholt – Æres-Oscar
  • 1939: Jean Hersholt – Æres-Oscar
  • 1931: Max Rée – "Cimarron" (Interiørdekoration)

Og så er der selvfølgelig også den dansk bosiddende og uddannede Anthony Dod Mantle, der vandt for bedste kameraarbejde på "Slumdog Millionaire" i 2009.

Og svenskfødte Ulla-Britt Söderlund vandt en Oscar for kostume-design til Stanley Kubricks "Barry Lyndon" i 1975. Hun boede og arbejdede i Danmark frem til sin død i 1985.