I "Searching for Bill" møder vi Bob Maser, en pensioneret gentleman, der har fået franarret sine penge og sin elskede Ford T-Bird af en mand ved navn Bill. Da bilen dukker op i Detroit, forlader han sin kone og sit liv i trailerparken for at hente den. I bilen ligger Bills gamle notesbog, der indeholder massevis af tegninger, besynderlige tekster og adresser. Notesbogen sætter Bob på sporet af den mystiske Bill og ud på en rejse langs de mytologiske landeveje.
"Searching for Bill" er en semi-dokumentarisk roadmovie. Det semi-dokumentariske består i, at fiktionen bliver et virkemiddel til at fortælle virkeligheden, forklarer instruktør Jonas Poher Rasmussen.
"Det er ikke en dokumentar i den forstand, at der er brugt tydelige filmiske greb, som giver filmen et klart forløb. Men jeg vil alligevel vove at påstå, at det er en dokumentar. Det er rigtige mennesker, der medvirker, og det er deres egen historie, de fortæller. Jeg bruger fiktionen til at binde alle disse små historier sammen", siger Jonas Poher Rasmussen.
Han mener ikke, at der er grænser for, hvor meget man må blande fiktion med virkelighed.
"Jeg synes faktisk, det er fjollet at snakke om. Film er en kunstart, og man har som sådan sin kunstneriske frihed som instruktør. Jeg håber, folk vil læne sig tilbage og se filmen for det, den er og glemme alt om fiktion og virkelighed", siger Jonas Poher Rasmussen.
Den amerikanske drøm korrumperet
De medvirkende i "Searching for Bill" har én ting til fælles; de har alle mistet noget i kølvandet på finanskrisen. Den fiktive karakter Bill bliver her et symbol på et fælles, men uklart fjendebillede.
"Recessionen er en svær størrelse. Er det Obamas skyld? Er det Bush’ skyld? Eller bankernes? Bill er et symbol på, hvordan den amerikanske drøm er i krise. Det er en smuk drøm om, at alle kan stige i graderne, hvis de arbejder hårdt nok for det. Men den amerikanske drøm er korrumperet. Flere og flere lever i fattigdom. Det er svært at definere præcist hvorfor", siger Jonas Poher Rasmussen.
Selvom filmen foregår i USA og har bunden af det moderne, amerikanske samfund i hovedrollen, handler det lige i lige så høj grad om hele den vestlige verden og den identitetskrise, den vestlige verden befinder sig i.
"USA er bannerfører for den vestlige verden, og de ændringer, som finanskrisen har medført, er tydeligst her. Men vi ser jo også store ændringer i Europa og i Danmark. På den måde er det en meget ikonisk historie om kapitalismens fald", siger Jonas Poher Rasmussen og fortsætter:
"Selvom det umiddelbart kan være svært at se, vil jeg faktisk gerne indgyde håb med den her film. Jeg vil gerne bringe det budskab, at vi nok skal komme videre. Imperier er faldet før. Verden går ikke under af den grund".
"Searching for Bill" vises i alt tre gange i forbindelse med CPH:DOX. Onsdag den 7. november vises filmen i Cinemateket sammen med fire andre dokumentarfilm, der er støttet fra New Danish Screen; nemlig "Traveling with Mr. T", "White Black Boy", "Me, Myself & Martin Laursen" og "Moon rider".