Panorama-biografer: Synergi over bæltet

BIOGRAF. Ægteparret Helle og Lars Broen har kombineret filmglæde og formidlingserfaring i et samarbejde mellem to Panorama-biografer på hver sin side af Lillebæltsbroen.  

Én biograf var ikke nok for direktørerne Helle og Lars Broen, som i 1995 opkøbte og siden transformerede den gamle biograf i Middelfart til en spritny Panorama. I 2010 slog det driftige ægtepar nemlig dørene op til en endnu større Panorama – denne gang i Fredericia, lige på den anden side af Lillebælt.

"Nogen anser os for at være multiplex-biografer, der primært laver forretning. Jeg derimod synes, at vi leverer kultur."

"På det tidspunkt var Fredericia den største by i Danmark uden en tidssvarende biograf. Det ville vi gerne gøre noget ved", fortæller Lars Broen, der dog i starten var lidt i tvivl om, hvorvidt biograferne skulle være konkurrenter eller samarbejdspartnere.

Fakta

Portrætserie om danske biografer

Over de kommende måneder bringer Det Danske Filminstitut portrætter af en række danske biografer rundt omkring i landet. I portrætterne møder vi de mange ildsjæle, der på forskellig vis styrker film- og kulturbevidsthed i de danske lokalområder.  

Om Panorama-biograferne 

Helle og Lars Broen købte Middelfart Biograf i 1995. I 2005 moderniserede de biografen og omdøbte den Panorama med etableringsstøtte fra Det Danske Filminstitut. I 2010 åbnede de en ny Panorama i Fredericia, som med fire sale er dobbelt så stor som den foregående. Biograferne er med i "De 15", Foreningen af Større Provinsbiografer.

Biografstøtte

Det Danske Filminstitut kan yde projektstøtte til etablering og modernisering af danske biografer og til biografinitiativer, samt yde driftsstøtte til danske kunstbiografer.

 

Læs mere

 

"Vi besluttede imidlertid, at vi ville nå længst med synergi mellem biograferne på begge sider af bæltet". 

Helt lavpraktisk betyder det at spilletider for de to biografer bliver timet i forhold til hinanden, at informationer om biograferne er samlet på én hjemmeside, og at nyhedsbrev for dem begge bliver sendt ud til publikum på begge sider af broen.

"På den måde skaber vi et større udvalg for en større målgruppe. Hvis der er særlige arrangementer i Middelfart, hører de også om det i Fredericia. På den måde giver vi folk mulighed for flere forskelligartede biografoplevelser."

5000 børn i VIP-klubben

Både Lars og Helle Broen er oprindeligt uddannede som lærere, og under studiet brugte de en del af deres fritid på at gå i biografen og se smalle såvel som brede titler.

Det var et ønske om at kombinere formidlingsglæden fra læreruddannelsen med fritidens filmpassion, der fik dem til driste sig ind i biografbranchen tilbage i 1995.

"Vi havde lyst til at komme ud af klasselokalet og ind i en større sammenhæng, hvor vi kunne arbejde med kulturformidling på en anden måde," påpeger Broen.

Han mener, at det kan være sundt og lærerigt at gå i biografen og kan især godt lide at stable filmarrangementer på benene for de yngre målgrupper. Særligt stolt er han over Panorama-biografernes VIP-klub for børn under 13, der efterhånden har rundet de 5000 medlemmer.

"Det er enormt vigtigt, at børn lærer at gå i biografen. Der er mange undersøgelser, der viser, at hvis børn ikke går i biografen inden de bliver 13-14 år, så får de ikke grundlagt den, efter min mening, sunde vane at komme ud og opleve fællesskab sammen med andre."

Babybio bliver født

Forældrene skal der skam også være plads til, og biograferne gør hvad de kan for at skabe relevante tiltag for alle aldersgrupper. Et sådant tiltag var babybio, som kom til verden i Panorama, Middelfart i 1998.

"Vi havde et vennepar, som var blevet forældre og syntes, det var træls, at de ikke kunne komme i biografen. Så vi begyndte at tilbyde visninger, hvor forældre fik et nummer og trygt kunne lade deres babyer blive i hallen. Hvis baby nummer 13 så græd lidt for meget, kaldte vi på det pågældende par. Det var konceptet dengang".

Konceptet har siden udviklet sig og er blevet integreret del af programmet for biografer i og uden for Danmark. "Og selve ordet 'babybio' har fundet vej til den nudanske ordbog", tilføjer direktøren stolt.

Mere end en forretning

Det er fortrinsvist mainstreamfilm, der rammer lærredet i de to Panorama'er, som begge er med i sammenslutningen "De 15", en forening af større provinsbiografer. Ifølge Lars Broen er det er en nødvendighed at vise de store titler, hvis man vil drive en privatejet biograf i provinsen. Det betyder imidlertid langt fra, at det hele går op i kolde tal og købmandskab.

"Der er et skisma på spil der: nogen anser os for at være multiplex-biografer, der primært laver forretning. Jeg derimod synes, at vi leverer kultur. Kultur er jo en mangfoldig sag, og der skal både være plads til det brede og det mindre brede." 

Kulturudbud i flere afskygninger er vigtigt for en by, understreger direktøren, der mener, at den nye Panorama-biograf har været med til at skabe en positiv kulturudvikling i Fredericia.

"Fredericia har været en by uden stærk kulturprofil. Men nu er byen ved at komme rigtig godt med, og det smitter selvfølgelig også af på os, men vi har da også været en vigtig medspiller og har givet biograftallet i byen et kæmpe løft."

Panorama i Middelfart har modtaget etableringsstøtte fra Det Danske Filminstitut i 2005.