Plads til kærlighed og eksperimenter

TALENT. Rikke Tambo Andersen dimitterede som producer fra filmskolen Super16 sidste sommer. Hun sidder sjældent stille, når det handler om film, og har i øjeblikket gang i hele tre projekter. For fremtiden ønsker hun sig plads til endnu flere eksperimenter i dansk film.

Selvom hun stadig er nyuddannet producer, har Rikke Tambo Andersen allerede en lang række film i bagagen. Da afgangsfilmene fra ottende årgang på den alternative filmskole Super16 havde premiere i efteråret, stod hendes navn på hele to af dem.

De to afgangsfilm har, ifølge Tambo, mange ting til fælles – også selvom der er en times spilletid til forskel på dem. Begge film er inspireret af "virkelige mennesker", som bidrager til en ærlighed og umiddelbarhed – og det er noget hun sætter pris på.
 

Spillefilmen "Kærester", instrueret af Niels Kaa Holstein, følger tre karakterer, Marie, Niklas og Nina. Den er delt op i tre kapitler, der hver især portrætterer personerne. Alle tre karakterer er forbundet, da Marie forelsker sig i Niklas, som til gengæld forelsker sig i Nina. Fortællingen beskriver kompleksiteten i forelskelsen, der ikke altid bliver gengældt.

"Det er en lang proces at lave en film, så man er virkelig nødt til at holde af det."

Kortfilmen "Aqua Mamas", instrueret af Zara Zerny, handler om Pernille, der er forventningsfuld førstegangsmor. Da hendes søn kommer til verden, græder han konstant og sætter hende på en alvorlig prøve. Hun begynder at betvivle sine evner som mor og søger støtte i sin mødregruppe, hvor de andre mødre synes at have styr på situationen. På godt og ondt forsøger de at hjælpe hende med at blive en god mor.

En kreativ aktie i det hele

"Jeg vil kunne mærke instruktørens oprigtighed med projektet, og at de brænder for at komme ud med deres fortællinger. Samtidig skal hjertet være med i idéen, og det hele skal have en umiddelbarhed ved sig. Det er supervigtigt for mig," siger hun.

Hun har den samme forventning til sig selv. Hun engagerer sig altid 110 % og får derfor et særligt forhold til det, hun skaber.

"Jeg skal føle, at jeg har en kreativ aktie med i alle de projekter, jeg tager på mig. Ellers kan jeg ikke arbejde med dem. Det er en lang proces at lave en film, så man er virkelig nødt til at holde af det."

 aqua mamas 2
"Aqua Mamas". Foto: Philip Jørgensen.

Flere eksperimenter i fremtiden

I øjeblikket er der op til flere projekter, Rikke Tambo skal holde af. Sidste år fik hun støtte til to dokumentarfilm gennem New Danish Screen, og hun har i år modtaget støtte gennem samme ordnings initiativ Webisodes til udvikling af en webserie sammen med instruktør Mette Carla Albrechtsen. Hun kan godt lide at have mange bolde i luften, uden helt at vide hvor de falder ned igen, og hvis det står til hende, skal eksperimenterne fylde endnu mere i dansk film i fremtiden.

"Mit største ønske for dansk film i fremtiden er, at der kan blive plads til flere eksperimenter. Vi kan jo vores håndværk til punkt og prikke i Danmark, men jeg kunne godt tænke mig, at fortællekunsten bliver udfordret lidt mere," siger hun og fortsætter. "Springet fra at producere film på filmskolerne til at producere film på millionbudgetter er enormt stort, og min frygt er, at for mange begynder at rette sig ind og begrænse eksperimenterne af frygt for at fejle og ikke få støtte."

Frygten for manglende eksperimenter får dog ikke Tambo til at forudse en dyster fremtid for dansk film. Der ligger nogle forandringer og udfordringer forude, men de skal ikke nødvendigvis opfattes negativt. Ifølge hende kan de lige så vel være med til at forme dansk film i fremtiden – og gøre branchen mere omstillingsparat.

"Man snakker meget om, at dansk film er i krise, men jeg tror mere, det handler om, at der er forandringer på vej. Vi er midt i en brydningstid, og jeg tror ikke, forandringerne skal ses som noget negativt. Det kan få os alle sammen til at vågne op og blive opmærksomme på, at publikums måde at se film og serier på forandrer sig. Det er vores alles ansvar at være bevidste om det og turde ændre os."

"Aqua Mamas" og "Kærester" er begge produceret med støtte fra Nordisk Film og Filmværkstedet.

 

 

Rikke Tambo Andersen har netop modtaget støtte fra New Danish Screens initiativ Webisodes til udvikling af webserien "Resort", som skal instrueres af Mette Carla Albrechtsen. Sidste år modtog hun støtte fra New Danish Screen til to dokumentarfilm med titlerne "Den nat Per faldt" og "A Colombian Family", som skal instrueres af henholdsvis Cille Hannibal og Tanja Wol Sørensen. Alle tre projekter produceres af Bullitt Film.

 

 

Tambo_portræt2