I 1985 overværede den tyske instruktør Wim Wenders for første gang en opsætning af den legendariske koreograf og danser Pina Bausch. De to blev hurtigt venner, og ideen om et fælles filmværk tog gradvist form, men først da Wenders i 2007 fik øje for 3D-teknikken, fandt han den form, der skulle til for at formidle Pinas komplekst koreograferede danseopsætninger for et moderne biografpublikum.
Filmen er en visuel rejse ind i Bauschs univers med moderne dans og teater. Vi er med på scenen til opførelser af en række af hendes dansestykker og bagved, når Bauschs faste korps af dansere fortæller om samarbejdet med den legendariske koreograf. Hovedpersonen selv nåede aldrig at se det færdige resultat, da hun døde kort før filmens optagelser og medvirker derfor også kun i ældre interviews og arkivklip. Wenders' film er et minde om, dokumentation af, og en hyldest til en af det 20. århundredes allerstørste koreografer.
3D til fuld effekt
Wim Wenders er kendt for værker som "Paris, Texas" (1984), "Himlen over Berlin" (1987) og "Buena Vista Social Club" (1999). "Pina" er hans første film i 3D. Og det er han sluppet godt fra, hvis man skal tro de danske anmeldere, som fremhæver Wenders forståelse for 3D-teknikkens muligheder.
Berlingskes Jacob Wendt Jensen skriver:
"Jeg ville have forsvoret at drysse seks stjerne ud til en film så tidligt på året. Og så en dokumentarfilm om dans! Men hvem kunne også vide, at det efterhånden flittigt brugte 3D egnede sig allerbedst til at vise dybden og bevægelserne i dans på en scene?"
Politikens Kim Skotte istemmer i sin seks-hjertede anmeldelse:
"I 'Pina' er 3D ikke markedsgøgl eller et sjovt nyt stykke dyrt legetøj, men et kunstnerisk værktøj brugt seriøst og til fuld effekt. 3D giver en dybde i scenografi og koreografi, som på overrumplende måde placerer tilskuerens sanser midt i værket mens det udfolder sig. Men 'Pinas' bevægekraft handler dog kun i anden omgang om filmæstetik og -teknik. Mest handler det om at blive bevæget af den form for kunstnerisk renhed, som udspringer af et dybt og disciplineret blik for den svære kunst at være til som menneske."
"Pina" havde premiere på Berlinfestivalen 2011. Den har vundet en European Film Award for bedste dokumentar, publikumsprisen på CPH:DOX og er shortlistet til en Oscar.
"Pina" bliver distribueret af Reel Pictures med importstøtte fra Det Danske Filminstitut.