Premiere på Taynikma

ANIMATION. DR og Filminstituttet etablerede i 2010 en animationspulje med et samlet bidrag på 15 millioner kroner. Det er nu blevet til otte nyproducerede animationsfilm. "Taynikma" har premiere på DR Ramasjang den 1. januar 2012.

Den første af de film, der har fået støtte fra den nye animationspulje, rammer allerede DR Ramasjang den 1. januar. "Taynikma – Legenden om Rax" handler om den forældreløse Rax, der søger til storbyen i håb om at finde sin plads i tilværelsen. Rax tror, han hører til i den mægtige bjergklan, men bjergklanen beskylder ham for at være tyv og jager ham på porten.

"Med animationspuljen er der skabt en række low-budget-film i en imponerende høj kvalitet"

"Taynikma – Legenden om Rax" er en 'motion comic' med fart, magi og humor for de 6-10-årige. Det er en fantasy-historie med en unik visuel stil, der er opstået ved blandingen af tegneserie og animation. Nøjagtig som med bog-serien Taynikma, som filmen er baseret på, har det været hensigten at eksperimentere og finde en dynamisk ny udtryksform ved blandingen af de to medier.

Animations-puljen

Puljen er rettet mod instruktører, der er animationsuddannede, eller som arbejder professionelt med animation, men som endnu ikke har debuteret med en spillefilm eller en længere tv-serie.

Puljen skal støtte film til børn, fortrinsvist til målgruppen 7-10 år. Filmene skal være rettet mod et publikum og dermed egnet til visning på tv. Filmene vil alle blive vist på DR Ramasjang.

Redaktionen består filmkonsulenterne Thomas Krag, Rasmus Horskjær, Dorte Høeg Brask og Kim Leona fra Filminstituttet og DR-redaktørerne Jakob Stegelmann og Ulla Hasselbalch.

Det Danske Filminstitut bidrager med 10 mio. kr. til puljen og Danmarks Radio med 5 mio. kr.

"Taynikma - Legenden om Rax", der også vil kunne opleves på Filmstriben.dk og filmfestivaler i det nye år, er instrueret af Jan Kjær.

Animationspuljen

Formålet med puljen er at støtte originale animationsfilm og give en række yngre instruktører mulighed for at arbejde med at udvikle billigere produktionsmetoder og realisere film i længder, som det normalt er svært at finansiere. Filmene vil være befordrende for instruktørernes muligheder for senere at lave film i længere formater.

"Børn og voksne skal opleve, at der i Danmark bliver produceret animationsfilm på et meget højt niveau, og at filmene er tilgængelige," siger Claus Ladegaard, områdedirektør for Produktion og Udvikling, Det Danske Filminstitut. "Den danske animationsbranche er kendetegnet ved at have mange unge talenter og et professionelt produktionsmiljø. Men midlerne er knappe. Med animationspuljen er der skabt en række low-budget-film i en imponerende høj kvalitet, og Filminstituttet er stolt af at have støttet en positiv udvikling, som gerne må give branchen og talenterne lyst og mod på flere og længere film."

Otte animationsfilm

Animationspuljen har støttet otte meget forskellige film, der spænder lige fra dukkefilm, computergenereret animation og motion-comic til klassisk tegnet film.

  • "Taynikma – Legenden om Rax" af Jan Kjær, Zentropa Rambuk
  • "Hund i himlen" af Jeanette Nørgaard, Nørlum Aps og Basmati Film
  • "Piggy" af Rickard Söderström, A. Film Production
  • "Woolfert" af Søren Tomas, Tiny Film og Toolbox Film
  • "Isblomstens Hemmelighed" af Jacob Ley, Copenhagen Bombay
  • "Flammen og Vattotten" af Niels Bisbo, Eye Candy Film
  • "Børnenes verden"af Paw Charlie Ravn, Eye Candy Film
  • "Skyggedyret" af Dorte Bengtson, Nice Ninja Productions