Det har regnet med talentpriser over den 29-årige instruktør Lea Glob, efter at hun i sommer dimitterede fra Den Danske Filmskoles dokumentarfilmlinje. I august vandt hun pitchprisen på Odense Film Festival og i september Nordic Talent Pitch Award. Nu bliver instruktørens talent igen hyldet, når hun den 10. november modtager prisen for mest innovative dokumentarfilm ved prisuddelingen Gold Panda Awards for filmstuderende som et led i den kinesiske festival Sichuan TV Festival. Glob vinder prisen for sin afgangsfilm fra Den Danske Filmskoles dokumentarlinje, "Mødet med min far Kasper Højhat".
Identitetskrimi
I "Mødet med min far Kasper Højhat" tager Lea Glob publikum med på en stærkt personlig detektivrejse. Globs far forsvandt, da hun var to år gammel, og så hun hørte ikke mere til ham, før hun som 18-årig fik besked om, at han havde hængt sig i sin fængselscelle. Ved at grave sig igennem sin fars lejlighed, ejendele og breve, besøge hans fængselscelle og tale med bekendte, forsøger hun at rekonstruere hans identitet.
"Det var en mærkelig historie, som virkeligheden præsenterede mig for. Jeg blev bare ved med at få nyt om ham ind ad døren. Det var som at befinde sig i en identitetskrimi", siger Glob, der med filmen ønskede "at vise, hvor barsk verden egentlig er".
Grafisk opslagstavle
I den stærkt stiliserede film lægger Glob farens pibe, handsker og billeder frem for publikum som på en grafisk opslagstavle. Fiktive greb som rekonstruktioner og fortællestemme er med til at lægge en følelsesmæssig distance til det personlige og tunge emne. Samtidig er formen med til at holde fast i det dokumentariske.
"Tingene er det tætteste, jeg kommer på at skabe en dokumentarisk sandhed. Jeg forsøger at finde manden i mellemrummene mellem tingene og derfra sammensætte en mangefacetteret dramatisk karakter," siger Glob.
Undersøgelse af kvindeligt begær
Det personlige udgangspunkt og formmæssige eksperimenter fortsætter i Globs næste projekt, kortfilmen "En fødselshistorie", som hun netop har vundet prisen for bedste pitch for på Odense Film Festival. Det er en "Rashomon"-agtig historie, der fra tre forskellige synsvinkler skildrer et familiedrama med udgangspunkt i fødslen af Globs mor.
Endnu en pitch-pris, Nordic Talent Pitch Award, har sikret Glob ro til at udvikle en film med arbejdstitlen "Human Female Sexuality". Her undersøger Glob og hendes medinstruktør Mette Carla Toft Albrechtsen den kvindelige seksualitet i form af en collage af forskellige kvinders begær.
"Drivkraften er, at jeg ikke selv har været så seksuelt åben eller talt med mine veninder om sex. Dybest set er vi bare sindssygt nysgerrige."
Mira Jargil fra samme årgang fra Den Danske Filmskole bliver ligeledes hædret ved Gold Panda Awards med prisen Grand Prize for Documentary for sin afgangsfilm "Den tid vi har". Jargil har netop modtaget Danske Filminstruktører og CPH:DOX' talentpris, Reel Talent-prisen ved galla-åbningen af CPH:DOX den 1. november.