Russiske tilstande – i Videoteket

FILM OM RUSLAND. I anledning af det netop overståede russiske præsidentvalg præsenterer Videoteket en omfattende dokumentarserie under titlen ”Russiske tilstande”.

Seriens røde tråd
Dokumentarfilmene i Videotekets serie "Russiske tilstande" spænder vidt, men har det til fælles at de alle er med til et indkredse en russisk identitet. Filmene tegner et mangfoldigt billede af nationen og dens indbyggere, fra storfyrstinden Olga til folkene omkring den russiske avantgarde, fra Glasnost og Perestrojka til Sovjetunionens sammenbrud, fra et kys af Putin til voldelige sammenstød med ekstremistiske Nashi-tilhængere.

Alle filmene er dokumentariske og tæller både danske og udenlandske produktioner. Filmene i Videotekets serie kan opdeles i fire kategorier:

Rusland i dag
Seriens helt aktuelle film er "Putins kys" (Lise Birk Pedersen, 2011) som portrætterer et politisk klima i nutidens Rusland, præget af magtmisbrug, vold og utryghed. Russernes liv og samfund skildres også i fire andre meget forskellige film: "Mit Perestrojka" (Robin Hessman, 2010), "Tankograd" (Boris Bertram, 2010), "For Gud, Putin og fædrelandet" (Nino Kirtadze, 2007) og "De nøgne fra Skt. Petersborg" (Ada Bligaard Søby, 2010).

Krig, rumkapløb og stalinismens ofre
Filmen "Turen går til Mars" (Jakob Gottschau, 2009) beretter om, hvordan man under rumkapløbet i 1960erne gennemførte hemmelige forsøg, hvor testpersoner i op mod et år blev lukket inde i små containere for at forberede mennesket på rejsen til Mars. I filmen ”Den højeste straf" (Tómas Gislason, 2000) forsøger Ole Sohns at afdække hvad der blev af kommunisten Arne Munch-Petersen, som forsvandt i Sovjetunionen i 1937. Endelig har filmen ”Melancholia” (Pirjo Honkassalo, 2005) konflikten mellem Rusland og Tjetenien som ydre ramme.

Russiske skæbner
"Slepnev - et familieportræt" (Jenö Farkas, 1991) er et portræt af en sovjetisk familie og er samtidig en gennemgang af landets dramatiske historie, som den har formet sig gennem tre generationer. Historien spænder fra trediverne, hvor Slepnev var pilot og blev en folkehelt, til nutiden, hvor Slepnevs barnebarn er rockmusiker og tatovør. I "Onsdag" (Viktor Kossakovsky, 1997) møder vi 101 forskellige menneskeskæbner, alle født 19. juli 1961 i Leningrad og endelig skildres livet i Moskvas største hotel i filmen "Hotel Russia" (Kristoffer Nyholm, 1993).

Russiske historier
”Russisk Avantgarde” (Alexander Krivonos, 1999) handler om en dramatisk epoke i begyndelsen af 1900-tallet, hvor en gruppe personligheder på den russiske kunstscene dedikerede deres liv til revolutionen, for efterfølgende at blive forrådt af det kommunistiske styre. "Olga – Den sidste storfyrstinde" (Sonja Vesterholt, 2003) er en biografisk skildring af Rusland sidste storfyrstinde og "The Star Dreamer" (Sonja Vesterholt og Mads Baastrup, 2002) handler om den sovjetiske visionær drømmesjæl, science-fiction filminstruktøren Pavel Klushantsev.

Læs mere om Videotekets serie Russiske tilstande

 

 

 

20100423-132205-6-2126x1535max