Første danske film i efteråret er Rúnar Rúnarssons drama "Sparrows", som efterfølges af fem film, der spænder vidt i genre og målgruppe.
25. august: Sparrows
af Rúnar Rúnarsson
Sparrows – dansk trailer fra Det Danske Filminstitut på Vimeo.
Drengen Ari bor til hverdag i Reykjavík med sin mor Ösp, men da hun må rejse væk med arbejdet, tvinges Ari til at tilbringe sommeren hos sin far Gunnar i Isafjördur, en lille flække i det vestlige Island. Gunnar er alkoholiseret og lever et tarveligt liv på samfundets bund. Han bryder sig bestemt ikke om sin tidligere kones intellektuelle livsstil i Reykjavik, eller om at Ari skal vokse op med hendes nye, danske mand som stedfar. Ari rejser alene til Isafjördur, hvor han hurtigt genfinder sine gamle venner, heriblandt Bassi og hans kæreste Maria. Det er flere år siden, de har set hinanden, og Ari forklarer, at han skal være på besøg hele sommeren. Ari møder også sin barndomskærlighed Laura.
"Sparrows" er en dansk-islandsk spillefilm instrueret af Rúnar Rúnarsson. Filmen havde verdenspremiere på Toronto International Film Festival sidste år og vandt hovedprisen i San Sebastian ligeledes i 2015. Mikkel Jersin og Rúnar Rúnarsson har produceret for Nimbus Film med støtte fra Det Danske Filminstitut ved tidligere filmkonsulent Kim Leona.
1. september: Kærlighed og andre katastrofer
af Sofie Stougaard
Kærlighed og andre katastrofer - Trailer fra Det Danske Filminstitut på Vimeo.
Rosa er en succesrig psykolog og forfatter. Hun har to børn med sin mand Frederik, der driver et mekanikerværksted for ædle sportsvogne. Men noget er galt midt i den tilsyneladende idyl. Frederik har nemlig en hemmelig elskerinde, der er blevet gravid med hans barn. Da elskerinden opsøger byens bedste psykolog – Rosa – for at komme til klarhed over, hvad hun skal gøre, kæntrer Rosas og Frederiks ellers så trygge verden. På tragikomisk vis tvinges de nu begge til at se på sig selv, hinanden og deres handlinger for at kunne besvare spørgsmålet: Har vi overhovedet en fremtid sammen?
Sofie Stougaard debuterer som instruktør med "Kærlighed og andre katastrofer", som hun også selv har skrevet manuskript til. Filmen er produceret af Thomas Lydholm for Film & Lydholm. Den har modtaget lanceringsstøtte fra Det Danske Filminstitut.
15. september: I blodet
af Rasmus Heisterberg
I blodet – Trailer fra Det Danske Filminstitut på Vimeo.
Simon er medicinstuderende og deler en lejlighed i København med sin bedste ven Knud og de sidste to venner i slænget, Søren og Esben. Det er sommer – en tid med endeløse dage og sorgløse nætter. De fire drenge fester og drikker, jagter piger, vågner op og gør det hele igen. Men det er brydningstid mellem vennerne, og da alle på nær Simon ønsker at sælge deres fælles lejlighed, skaber det en gryende splittelse i fællesskabet. Simon kan ikke slippe den frie, ansvarsløse ungdom, mens de andre er godt på vej ind i de satte, voksne rammer.
Rasmus Heisterberg debuterer som instruktør med "I blodet". Heisterberg er uddannet manuskriptforfatter og har været medforfatter på Nikolaj Arcels film. Filmen er produceret af Caroline Schlüter Bingestam for Profile Pictures med produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut ved filmkonsulent Åke Sandgren.
22. september: Swinger
af Mikkel Munch-Fals
Swinger – Trailer fra Det Danske Filminstitut på Vimeo.
Adam befinder sig midt i livet. Han har en dejlig kone, en snart voksen søn og et fast arbejde. Men alligevel er det ikke rigtig nok, og hans ungdoms optimisme og appetit på livet er efterhånden et fjernt minde. Selv de swinger-weekender, som konen og han gennem årene er taget på for at give det hele lidt krydderi, er blevet rutine. Naboens græs er bare grønnere, lykken altid et andet sted. Men en dag på en sådan weekendtur sker det, som bare ikke må ske i en swingerklub: Adam forelsker sig. Pladask falder han for den unge, smukke Patricia, og således er banen kridtet op...
Mikkel Munch-Fals' anden spillefilm "Swinger" er er produceret af Stine Meldgaard Madsen, Emilie Lebech Kaae og Meta Louise Foldager for Meta Film med produktionsstøtte fra Filminstituttet ved filmkonsulent Lena Hansson Varhegyi.
6. oktober: Klassefesten 3
af Birger Larsen
Klassefesten 3 - Dåben - Trailer fra Det Danske Filminstitut på Vimeo.
De tre venner Niels, Thomas og Andreas har hver især deres at se til, men specielt Andreas har det hårdt for tiden. Han er ikke kommet videre siden sin skilsmisse, men det er ekskonen Hanne så sandelig. Hun har fået en succesfuld ny kæreste og en skøn datter, og for at gøre det hele meget værre, har parret oveni købet bedt Andreas være Gudfar. Han siger modstræbende ja og vil nu vise alle og enhver, at det går ham mindst lige så godt. Med kun fem dage til ceremonien beslutter Andreas, at han er nødt til at have en kæreste med – og hvilket sted er bedre egnet til at skaffe en kæreste end en singlehøjskole... Tag med Danmarks tre bedste venner på en hæsblæsende rejse gennem den danske sommer, hvor singlepiger, sjatpisseri og en voldsom vandfødsel blot er nogle af de forhindringer, der står i vejen for at nå den spektakulære dåbsfest.
"Klassefesten 3" er den tredje film i serien om Andreas, Niels og Thomas. Filmen er produceret af René Ezra og Tomas Radoor for Nordisk Film med produktionsstøtte fra Filminstituttet via Markedsordningen.
27. oktober: Fuglene over sundet
af Nicolo Donato
Fuglene Over Sundet - trailer fra Det Danske Filminstitut på Vimeo.
Året er 1943, og Arne Itkin er en berømt jødisk jazzmusiker, der bor i København sammen med sin kone Miriam og deres 5-årige søn Jacob. Der begynder at gå rygter om, at tyskerne vil deportere alle danske jøder, og da det bliver en realitet, må familien flygte fra deres hjem. De får at vide, at de kan blive sejlet til Sverige fra Gilleleje af lokale fiskere, men lokale kollaboratører og Gestapo kommer hurtigt på sporet af dem. Nu handler det om overlevelse for den lille familie, som håber at de mennesker, der kan hjælpe, er til at stole på.
"Fuglene over sundet" er anden spillefilm af Nicolo Donato. Hans debutfilm "Broderskab" vandt bl.a. som bedste film på filmfestivalen i Rom i 2009. Filmen er produceret af Peter Bech og Tristan Orpen Lynch for SF Film med produktionsstøtte fra Filminstituttet via Markedsordningen.