Sexchikane foregår i hele samfundet

MeToo. I en filmisk #MeToo-mosaik genfortæller 100 skuespiller beretninger om sexchikane fra danskere i alle brancher og samfundslag. Med projektet ønsker producent Meta Louise Foldager Sørensen at give #MeToo-stafetten videre fra filmbranchen til hele samfundet.

#MeToo-bevægelsen startede i filmbranchen med sagerne om Harvey Weinstein i USA og Zentropa i Danmark. Men sexchikane er ikke bare noget, der foregår i filmbranchen, men i hele samfundet. Det understreger de 100 fortællinger om sexchikane i forskellige brancher og sociale lag i Danmark, som produktionsselskabet Meta Film Dok har samlet i en filmisk #MeToo-mosaik læst op af 100 skuespillere. Ønsket er at sparke bolden, der er landet i filmbranchens banehalvdel, videre til resten af samfundet.

#MeToo i undervisningen

Der er lavet undervisningsmateriale for 7.-9. klasser, der tematiserer seksuelle overgreb mod unge.

Således genfortæller de 100 skuespillere hver en enkelt anonymiseret #MeToo-beretning fra kvinder og mænd, som har oplevet sexisme i forskellige afskygninger. #MeToo-mosaikken byder bl.a. på historier fra parkeringsvagten, slagtereleven, professoren, den studerende, rengøringshjælperen, det unge sportstalent, psykologen, spejderen, stykgodschaufføren, asylansøgeren, lægen og fra mange andre fag foruden hverdagshistorier fra privatsfæren.

"Skuespillere lever jo af at fortolke tekster og formidle andre menneskers historier. Derfor så vi det som en oplagt mulighed, at vi i vores #MeToo-mosaik bad 100 skuespillere lægge stemme og ansigt til 100 danskeres #MeToo historier. Så folk kunne forblive anonyme, men også som et billede på, at vi ønsker at give stafetten videre – fra skuespillerne og filmbranchen generelt til resten af samfundet," siger administrerende direktør for Meta Film, Meta Louise Foldager Sørensen.

10 fagforeninger bakker op

Historierne fra danskere, der har været udsat for seksuelle krænkelser i et fysisk eller psykisk skævt magtforhold, er samlet fra sexchikanesager fra LO og 10 store fagforeninger, der bakker op om projektet, Landsorganisation af Kvindekrisecentre, Krisecenter Danner, The Everyday Sexism Project og Dansk Kvindesamfund samt via et åbent call.

"Vi håber, at mosaikken vil skubbe #MeToo-debatten ud til resten af samfundet. Vi håber, at folk kan se dét billede, der tegner sig i mosaikken. Og vi håber, at andre vil kunne se, at dette ikke er noget forkælet piveri, at det ikke er enkeltsager, at det ikke er småting, men at alle #MeToo historierne er brikker i en større mosaik, som samlet set tegner et billede af en kultur, vi faktisk ikke var klar over, at vi selv var en del af. Og som vi gerne vil ændre," siger Foldager Sørensen.

#MeToo-mosaikken har premiere den 9. april på dkmetoo.dk. Flere af videoerne bliver vist ved en politisk høring om sexchikane den 9. april arrangeret af ligestillingsministeren og beskæftigelsesministeren. Herefter kan man opleve videoerne på museer og ved debatarrangementer rundt omkring i landet, bl.a. i Cinemateket i København, hvor den fra og med den 10. april bliver vist hver dag fra klokken fra 16.00.

 #MeToo fortælling genfortalt af Birgitte Hjort Sørensen. #MeToo-mosaikken er produceret af Meta Louise Foldager Sørensen og Mette Bjerregaard.