"Det eneste jeg husker, var at jeg ville redde min bror." Den nu 17-årige Sharaf fortæller om dengang, han flygtede sammen med sin lillebror fra Marokko igennem ørkenen og tværs over Atlanterhavet i en lille træbåd. Det var med livet som indsats, med 20 andre bådflygtninge, hvoraf de fleste var børn. Mange druknede og forsvandt undervejs.
Sharaf er mærket af sin historie og taler aldrig om det, der skete. Men havets brusen sanser han stærkt, og angsten i mørket, når ingen talte om bord. Sharaf sultede og drev rundt på havet i flere dage uden væske og mad. Hans bukser var brændt fast til benene, og han var knap i live, da han blev fundet af et redningshold ved Grand Canarias kyst.
"Sharaf" er en rystende og hudløs beretning om en flygtningedrengs skæbne og mareridt på Atlanterhavet. Filmen sætter ansigt og stemme på nogle af de mange tusinde bådflygtninge, som enten forsvinder sporløst under deres flugt, eller lever i fattigdom i eksil og under kummerlige forhold i flygtningelejre rundt om i verden.
Instruktørernes hensigt er dels at skildre en bådflygtnings skæbne fra et barns perspektiv, dels at sætte fokus på den politiske situation i Europa med nye og mere farlige grænsesystemer. Filmen er baseret på Sharafs virkelige historie der udspiller sig som et interview med journalisten Hanna. Med usædvanlige fortællegreb skaber den sit eget univers, hvor billedsiden er stop motion-animationer med 3D-figurer, "levende" materialer og fotografier, imens lyden er dokumentariske interviewoptagelser.
Ifølge filmkonsulent på Det Danske Filminstitut Dorte Høeg Brask tilfører animationen en nødvendig kontrast til den dystre fortælling:
"Jeg er overbevist om, at denne film kan nå børnene, fordi den med sit genremix og den stærke dokumentariske undertone kryber helt ind under huden på os. Sharafs nærvær er styrken i fortællingen, der foregår i et univers, som nemt kunne blive for klaustrofobisk. Animationsgrebet giver plads til at gå med ind i drømmen og er det, der gør, at vi overhovedet kan tåle denne beretning."
"Sharaf" er sidste del i instruktørparrets prisvindende filmtrilogi om udsatte børn. Alle tre film er inspireret af virkelige hændelser. De to andre, "Slaver" og "I skjul", findes også på Filmstriben.
"Sharaf" er instrueret af svenske Hanna Heilborn og David Aronowitsch og produceret af Story AB med Camilla Andersen fra Micro Cosmos som dansk co-producer og koproduktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut.