Tre bud på dansk Oscar-bidrag

OSCAR 2021. Mandag blev tre danske film udvalgt som mulige bud på Danmarks kandidat til den kommende Oscar-uddeling i kategorien for bedste internationale spillefilm. De tre film er 'En helt almindelig familie' af Malou Reymann, 'Druk' af Thomas Vinterberg og 'Shorta' af Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid. Den endelige kandidat udpeges den 18. november.

Den danske Oscar-komité har mandag udpeget de tre film, der har chancen for at blive Danmarks kandidat i det videre kapløb om en nominering i kategorien International Feature Film ved Oscarfesten 2021.

De tre film er 'En helt almindelig familie' af Malou Reymann og Nordisk Film, 'Druk' af Thomas Vinterberg og Zentropa samt 'Shorta' af instruktørduoen Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid og produceret af Toolbox Film.

Komitéen, der består af repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet, træffer deres endelige valg om en dansk Oscar-film onsdag den 18. november.

Claus Ladegaard, direktør for Filminstituttet og formand for komitéen, siger:

"Vores opgave i den danske komité er at vælge de tre film, som vi mener har de bedste chancer for at komme langt i Oscar-kapløbet. Det var ikke nogen nem opgave med de mange markante titler det seneste år. De tre kandidater havde alle en flot start på de store festivaler i Rotterdam, Cannes og Venedig, og anmeldere herhjemme og internationalt har været begejstrede. 

I et år, hvor filmverdenen også har været hårdt ramt af den globale pandemi, er det fantastisk opmuntrende, at vi kan pege på tre så alsidige filmfortællinger. Fra et ikke helt almindeligt far-datter-forhold skildret på umiddelbar, rørende måde, over en original undersøgelse af vores alkoholkultur, til en modig afsøgning af de menneskelige nuancer i en polariseret debat. Blandt instruktørerne har vi en Oscar-veteran og to film af spillefilmdebutanter, og der er fornemme skuespilpræstationer af både nye, unge navne og garvede ensembler. Alle tre film har stærke kort på hånden som potentielle Oscar-kandidater."

Om de tre film:

En helt almindelig familie

’En helt almindelig familie’ havde verdenspremiere på Rotterdam Filmfestivalen i februar. Ud over varme anbefalinger fra internationale kritikere modtog filmen festivalens Big Screen Award, der sikrede dramaet hollandsk distribution. Reymann har både skrevet og instrueret sin spillefilmdebut, der er løst baseret på hendes egen opvækst med en transkønnet far. I den kommende måned skal filmen deltage i festivalerne i Lübeck og Thessaloniki.

Filmen fik herhjemme en flot modtagelse af de danske anmeldere ved premieren 20. februar. Reymann har en baggrund som filmskuespiller og har instrueret en række roste kortfilm. Producere er Matilda Appelin og René Ezra for Nordisk Film.

Druk

'Druk' var udtaget til Cannes Festivalen og vandt den franske Art House Cinema-pris i en pulje af 12 titler fra netop Cannes' program. Dramaet om fire gymnasielærere, der eksperimenterer med alkoholens frisættende potentiale, havde sin fysiske verdenspremiere på Toronto Filmfestivalen. Siden vandt Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe prisen for bedste mandlige skuespiller på festivalen i San Sebastian, og søndag blev det til Bedste Film valgt af publikum på London Filmfestivalen.

Også publikum herhjemme har taget varmt imod filmen, der har solgt 540.000 billetter siden premieren 24. september. Thomas Vinterberg har skrevet manuskript med Tobias Lindholm, der også var medforfatter på Vinterbergs Oscar-nominerede 'Jagten'. Producere er Kasper Dissing og Sisse Graum Jørgensen for Zentropa.

Shorta

'Shorta' fik verdenspremiere på Venedig Filmfestivalen i filmkritikernes konkurrence, Critics' Week, og her var der anmelderros til de to debuterende instruktører for deres "medrivende" og "intelligente" actiondrama fra en dansk ghetto med Jacob Hauberg Lohmann, Simon Sears og spillefilmdebutanten Tarek Zayat i de bærende roller. Flere festivaler har haft bud efter filmen, der snart rejser til blandt andet Busan i Sydkorea og Thessaloniki i Grækenland.

Ved den danske premiere 8. oktober var der også stor ros til filmen som en kompromisløs fortælling om Danmarks skyggesider. Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid har selv skrevet filmen, der er produceret af Morten Kaufmann og Signe Leick Jensen for Toolbox Film.

Alle tre film er produceret med støtte fra Filminstituttet.

Den danske Oscar-komité

Komitéen består, ud over formand Claus Ladegaard fra Det Danske Filminstitut, af Noemi Ferrer fra Producentforeningen, Ali Abbasi fra Danske Filminstruktører, Mette Heeno fra Danske Dramatikere, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere, Søren Søndergaard fra Danske Biografer og Filminstituttets afdelingschef for Fiktion, Marianne Moritzen.

Regler og datoer for Oscar-kapløbet

Hvert land kan indstille netop én film til nominering i kategorien International Feature Film. Sidste år lå det samlede antal godkendte, indstillede film på 92.

Det Amerikanske Filmkademis regler for, hvornår en film skal have haft national biografpremiere for at være valgbar i kategorien International Feature Film, er på grund af corona forlænget med tre ekstra måneder. Den samlede premiereperiode går dermed fra 1. oktober 2019 til 31. december 2020.

Der er fortsat krav om, at filmen er produceret uden for USA, og at den har et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialogsprog.

Kontakt

Lizette Gram Mygind
Festivalkonsulent, spillefilm
Tlf. +45 2482 3758
lizetteg@dfi.dk

Deadline for indmelding til Det Amerikanske Filmakademi er i år rykket fra 1. oktober til 1. december. Herefter vurderes de indstillede film, der reduceres til en shortliste på ti film.

Den 9. februar annonceres alle shortlister, herunder også de ti film i den internationale kategori, som har chancen for at blive en af de fem nominerede titler.

Alle Oscar-nomineringer, inklusive de fem film i kategorien International Feature Film, udmeldes den 15. marts. Den 93. Oscar-prisuddeling afholdes den 25. april i Los Angeles.


Ti år med danske Oscar-indstillinger i kategorien for internationale spillefilm
/ efter året for prisuddelingen

2020 Dronningen / May el-Toukhy
2019 Den skyldige / Gustav Möller / Oscar-shortlistet
2018 Du forsvinder / Peter Schønau Fog
2017 Under sandet / Martin Zandvliet / Oscar-nomineret
2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / Oscar-nomineret
2012 Superclásico / Ole Christian Madsen / Oscar-shortlistet
2011 Hævnen / Susanne Bier / Oscar-vinder

Danmark har igennem de seneste årtier markeret sig ved Oscar-uddelingen, ikke bare med spillefilm, men også med kortfilm og dokumentarfilm. Se Filminstituttets Oscar-oversigt.