Udsigt til dokumentarfilm

Efteråret ser lovende ud på dokumentarfilmfronten. En lang række spændende produktioner er på vej. Her er et kig på seks af dem.

Danske dokumentarfilminstruktører er de seneste år vendt hjem med store priser fra festivalerne i Amsterdam, Sundance og Cannes. Også i dette efterår kan man se frem til række spændende produktioner fra danske filmfolk.

Fra Congos miner over pirateri i Somalia til dansk pophistorie og Jørgen Leths personlige studier af erotikkens væsen – tematisk spænder de kommende dokumentarfilm bredt. Her er et smugkig på seks kommende dokumentarfilm, som det Danske Filminstitut har givet produktionsstøtte til. Filmene har også modtaget støtte fra DR eller TV 2, og de får alle premiere i sidste halvdel af 2010 hos en af de to tv-stationer, i biografen eller på en festival.

"Blod i Mobilen" af Frank Poulsen

Biograf-premiere i DOX:BIO den 1. september og i Dokumania på DR2 til november.

BloodInTheMobile
"Blod i Mobilen" er produceret af Ole Tornbjerg for Koncern TV- og Filmproduktion. Foto: Adam Wallensten

Vi elsker vores mobiltelefoner, men produktionen af mobiltelefoner har en blodig bagside. Mange af de mineraler, som er nødvendige for at kunne producere dem stammer fra illegal mineindustri i Den Demokratiske Republik Congo, som er plaget af borgerkrig. Instruktør og aktivist Frank Poulsen ("Forførerens fald" og "Guerilla Girl") har med livet som indsats fulgt sporene af sin mobiltelefon til en mine i det nordøstlige Congo, hvor børn arbejder i dagevis under jorden i smalle gange.

Se trailer

"De sårede" af Louise Kjeldsen & Louise Jappe

Premiere på DR1 den 1. september.

DeSaarede_fotograf_Thomas_G 
"De sårede" er produceret af Louise Køster for Pausefilm. Foto: Thomas Gerhardt

Mark og Martin vender hårdt sårede hjem fra krigen i Afghanistan. Begge har fået benene sprængt væk. Deres liv og drømme om fremtiden er ændret for altid. De er ikke længere uovervindelige, patriotiske krigere og må kæmpe med at genfinde selvrespekten og redefinere deres liv i et samfund, der ikke altid anerkender dem og deres projekt.

"Det erotiske menneske" af Jørgen Leth

"Det erotiske menneske", som instruktøren har arbejdet på de seneste 10-15 år, får verdenspremiere på Torontos filmfestival midt i september.

Det-erotiske-menneske 
"Det erotiske menneske" er produceret af Marianne Christensen for Zentropa. Framegrab.

Antropologen, i Jørgen Leths skikkelse, leder og samler materiale, der fører til studier af erotikkens væsen og betydning. Han vil undersøge, hvad der gør, at erotikken betyder så meget i menneskenes liv. Han vil prøve at skabe et køligt overblik. Det er en vanskelig opgave. Det er også brandfarligt og må behandles med varsomhed. Filmveteranens afsøgning af temaet bringer ham til eksotiske steder som Sao Paulo, Rio de Janeiro, Belém, Panama City, Jacmel, Dakar og Manila; steder hvor han ved, erotikken findes i diverse former.

"Tommy" af Sami Saif

Biograf-premiere i DOX:BIO til november.

TommySeebachBryllupFotoR-Fi 
"Tommy" er produceret af Peter Bech for R-Film. Foto: R-Film.

Tommy Seebach var hele Danmarks grandprix-konge. Men den populære sanger brændte også sig selv op. Sami Saif, der er internationalt anerkendt for filmene "Family" og "The Video Diary of Ricardo Lopez", leverer en underholdende, bevægende og tankevækkende og meget menneskelig familiehistorie. Det er både dansk pophistorie og Danmarkshistorie fra 70'erne, 80'erne og 90'erne. Seebachs tidligere kone og tre børn fortæller, og Tommy Seebachs private videooptagelser dokumenterer hans liv.

"Præsidenten" af Christoffer Guldbrandsen

Premiere i løbet af efteråret

Praesidenten_Romano_Prodi 
"Præsidenten" er produceret af Ane Mandrup Pedersen for Guldbrandsen Film. Foto: Adam Philp

Christoffer Guldbrandsen, der har opnået massive seertal og skabt debat med film som "Dagbog fra midten" og "Fogh bag facaden", er på vej med en ny film "Præsidenten". Denne gang sætter instruktøren fokus på Det Europæiske Råd, dets medlemmer og processen frem mod udpegelsen af Europas første præsident. Filmens medvirkende er alle tidligere eller nuværende regeringschefer, som personligt har deltaget i processen, bl.a. tidligere ministerpræsident i Italien, Romano Prodi, og statsminister Anders Fogh Rasmussen.

"Min fætter er pirat" af Christian Sønderby Jepsen

Premiere i løbet af efteråret.

MinFaetterErPirat 
"Min fætter er pirat" er tilrettelagt af Nasib Farah og produceret af Helle Faber. Foto: Henrik Bohn Ipsen.

Nasib Farah er 28 år og bor i Odense sammen med sin danske kone og tre små børn. Hans barndomsegn i Somalia er i dag udgangspunkt for storstilet pirateri, og nogle af de mest hårdkogte pirater kommer fra Nasib’s egen klan og familie. Da Nasib hører at hans fætter i Somalia, Abdi, har planer om at slutte sig til piraterne, beslutter han sig for at rejse hjem for at få fætteren til at ændre mening. Men Nasibs argumenter har kun ringe vægt, for Abdis alternativer for en fremtid fortaber sig i en tåge af borgerkrig, korruption og khat-tyggeri.

Instruktøren Christian Sønderby Jepsen har tidligere med dokumentaren "Side om side" vist, at han kan fortælle personlige historier: Hans film vandt ikke blot Grand Prix i Odense og Publikumsprisen på CPH:DOX, den blev også udtaget til Torontos Internationale Film Festival.