Ugens premierer

DANSKE PREMIERER. Ditte Haarløv Johnsen videregiver desperates bådflygtninges historie i sin dokumentar "Under den samme himmel", der får biografpremiere. I denne uge er der også et hav af nye animations-, dokumentar- og spillefilm på Filmstriben og Filmcentralen.


Biograf


 

17. oktober: Under den samme himmel

Filmen går helt tæt på mennesker, som brændende længes efter en ny tilværelse væk fra det afrikanske kontinent - en tilværelse i Europa. Vore øjne møder dagligt billeder af desperate bådflygtninge, som sætter livet på spil for at komme værk fra en kummerlig tilværelse. Men her får vi et andet perspektiv. Filmen handler om værdighed, længsel og søgen. Den er sammen med rigtige mennesker, på vej et andet sted hen. Filmen er optaget på tre steder. I kystbyen Nouadhibou i det vestafrikanske land Mauretanien lever Harouna, en ung billedkunstner fra Mali. Han har forladt sin kone og nyfødte barn med den smule penge han havde, for at komme væk fra Afrika og forsørge familien på distancen. I Syracusa i Italien er en gruppe mænd placeret under fængselslignende forhold i de interimistiske asylcentre, hvor de prøver at indstille sig på et nyt liv udenfor murene i et ugæstfrit Europa. Til sidst i København, hvor målet måske er nået, er det en anden slags tomhed og tilbageholdt desperation, der melder sig i den evige jagt på penge. Både nok til at klare sig selv og nok til at gøre det man kom for - at sørge bedre for dem, der blev tilbage.

Dokumentaren er produceret af Vibeke Vogel og Elise Lund Larsen for Bullitt Film med støtte fra New Danish Screen.

 


Nye film på Filmstriben og Filmcentralen


 

Blodets bånd

Svend har 16 børn. De fire yngste sammen med Gitte, som han netop er ved at blive skilt fra efter 28 års turbulent ægteskab. Samtidig har deres fælles yngste datter, Christina, besluttet sig for at flytte hjemmefra. Men opbruddet i familien åbner en byge af spørgsmål - især for Christina, som finder ud af, at hendes familie lider af kollektiv hukommelsessvigt om hendes barndom. Det gælder især den tvangsfjernelse som hun og hendes søskende føler de, helt uretfærdigt, har været udsat for. Mens Christina går i gang med at finde ud af, hvad der i virkeligheden er sket i hendes familie, beslutter Svend sig for at hjælpe sin datter og sin egen hukommelse på vej. Han søger aktindsigt hos kommunen, og en dag modtager han og Christina en kasse fuld af hemmeligheder, som gennem tiden er blevet glemt og fortrængt i tåger af sprut og stoffer.

Følg med i "Debat om Blodets bånd"

Dokumentaren er produceret af Helle Faber for produktionsselskab Made in Copenhagen med støtte fra Det Danske Filminstitut.

"Blodets bånd" kan ses hjemmefra på filmstriben.dk med dit biblioteks-login og til undervisning på filmcentralen.dk med dit Uni-Login.

 

Identitetstyveriet

Identitetstyveriet

Da Thomas Altheimer lægger sag an mod sin tidligere ven og kunstnerkollega Claus Beck-Nielsen for med bogen "Suverænen" at stjæle Altheimers identitet, sender det Altheimer ind i en mental labyrint af Kafkasks paranoia. Virkelighed og fiktion smelter sammen, og Altheimer må desperat søge efter en vej ud.

Filmen er instrueret af Max Kestner og produceret af Carsten Holst for Globus Film med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Læs interview med Max Kestner "Et tyvstjålet liv"

"Identitetstyveriet" kan ses hjemmefra på filmstriben.dk med dit biblioteks-login og til undervisning på filmcentralen.dk med dit Uni-Login.

 

Mops & Ollie

Mops&Ollie

De to rumvæsener Mops & Ollie bor på en planet langt ude i rummet. Ovenover planetet er et stort motorvejsnet, hvorfra der jævnligt falder lidt skrald ned, som Mops & Ollie enten kan spise eller lege med. Men de bliver uvenner over skraldet, og bliver rigtig kede af det, før det går op for dem, at det de har brug for er hinanden, ikke skraldet.

Animationsfilmen er instrueret af Christian Kuntz og produceret af Jacob Jarek for Profile Pictures med støtte fra Det Danske Filminstitut.

"Mops & Ollie" kan ses hjemmefra på filmstriben.dk med dit biblioteks-login og til undervisning på filmcentralen.dk med dit Uni-Login.

Rita og Krokodille

RitaOgKrokodille_fisketur

Rita er en bestemt lille pige, der har en meget sulten og temmelig ustyrlig ven, Krokodille, som bor i badekarret. Krokodille findes jo nok kun i Ritas fantasi, men den er også vores virkelighed i disse korte film. Når Krokodille er der, kan Rita tage hen hvor hun vil - ud i skoven, på ferie, op på et bjerg, ud og fiske, og der er en hel verden, som de må ud og opleve. Der er så utroligt meget Rita gerne vil, og tror hun ved - og lidt mindre hun rent faktisk magter. Uden nogen voksne må Rita finde ud af alting selv. På sin humoristiske og naive måde lærer hun både om sig selv og om små og store ting i verden omkring hende. Krokodille hjælper Rita med at finde kreative og sjove løsninger på hendes udfordringer, og Rita kommer altid "i mål" med Krokodille ved sin side. "Rita og Krokodille" er 6 korte film om at være 4 år - med venskab som det overordnede tema.

De seks små animationer er produceret af Marie Bro for Dansk Tegnefilm med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Læs interview med instruktør Siri Melchior "Ritas bedste ven hedder Krokodille"

"Rita og Krokodille"-filmene kan ses hjemmefra på filmstriben.dk med dit biblioteks-login og til undervisning på filmcentralen.dk med dit Uni-Login.

 

Magnetisørens femte vinter

magnetisoren

Filmen foregår i 1819 i Nordsverige, hvor den højt estimerede læge Dr. Selander bor alene med sin smukke, blinde datter Maria. Hun har isoleret sig fra omverdenen og sidder dagen lang ved klaveret og spiller. Dr. Selander forsøger at sikre Marias fremtid ved ægteskab med sin unge ven og stræbsomme kollega, Dr. Stenius. Til byen kommer den karismatiske magnetisør, Friedrich Meisner rejsende. Med sine usædvanlige evner og sit magtfulde, regelstridige væsen, lykkes det ham at indgyde Dr. Selander et spinkelt håb om at se sin datter helbredt.

En lidt ældre film fra 1999. Året efter, i 2000 modtog filmen fire Roberts i 2000. En af dem hyldede filmens fotograf Dirk Brüel for Bedste Filmfotograf.

Filmen er instrueret af Morten Henriksen og produceret af Lise Lense-Møller for produktionsselskabet Magic Hour Films med støtte fra Det Danske Filminstitut.