På vej med en stak filmruller under armen, iført sygekassebriller, trenchcoat, baret og pibe – sådan kender mange filmformidleren Ulrich Breuning, der fylder 70 år i dag. At der også er lidt iscenesættelse over billedet ovenfor passer godt til en mand, der gennem årene entusiastisk har dyrket sine filmhelte som Gøg & Gokke, Charles Chaplin, John Wayne, Errol Flynn m.fl. – og som stadig deler ud af sin glæde og filmbegejstring til store og små.
Ulrich Breuning blev efter sin læreruddannelse fra Blaagaard Seminarium exam.art. i Filmvidenskab fra Københavns Universitet i 1970. Og lysten til at dele ud af sin store filmviden som skribent, konsulent, underviser, studievært, biografdirektør med mere har været drivkraften i Ulrich Breunings lange liv i filmens tjeneste, hvor eminente talegaver og en god portion humor har gjort ham til en efterspurgt figur.
Ulrich Breuning har som børnefilmkonsulent på Det Danske Filminstituttet og senere Statens Filmcentral støttet klassikere som "Gummi-Tarzan", "Otto er et næsehorn", "Samson og Sally" og "Lille dreng på Østerbro". Han har som formidler været pioner med sin insisteren på, at det at opleve og analysere film har eksistentiel betydning, ikke mindst for børn og unge:
"Blandt de tilgængelige muligheder på et filmmarked, der mestendels prangende lokker med kulørte øretæver og farvestrålende pulsåresprængninger i slow motion, gemmer der sig mangen en film, der også vil kunne give glæde, oplevelse og masser af frugtbare diskussioner i folkeskolens ældste klasser," skriver Ulrich Breuning i en af de utallige bogudgivelser om film til børn og unge, som dagens fødselar har enten forfattet eller redigeret.
Sammen med sin hustru Judith Breuning driver Ulrich Breuning i dag Filmfabrikken på Møn, der tilbyder børn og unge undervisning, så de kan opleve, analysere og udtrykke sig via levende billeder. Og opdage, at film er en vigtig kunstart, som kan skabe glæde og give livsindhold, som der står i Filmfabrikkens ambitiøse idegrundlag.