”Jeg kigger på fugle – hvorfor ik, hvorfor ik – måske om lidt er de væk!”.
Djämes Brauns megahit fra 2014 er en ørehænger. Og fugle er hot – både globalt og i vores egen lille andedam. De er seismografer for klodens almene tilstand, fugleturismen ved Vadehavet er ’det nye sort’, og Johannes Larsen Museet i Kerteminde kører udstillingen 'Fugl 2019'.
For et par uger siden spurgte Søren Ryge Petersen i sin Politiken-klumme under overskriften ’Det tavse efterår’ lidt forsigtig og uden at ville køre en stemning op: "Hvor er fuglene i haven blevet af?". Det sender tankerne til en noget voldsommere nyhed fra midten af september om, at næsten hver tredje fugl i USA og Canada er forsvundet siden 70’erne.
Ikke desto mindre var Dansk Ornitologisk Forening (DOF) sidste år den eneste større grønne organisation i Danmark, som øgede antallet af medlemmer. Foreningen oplever stigende interesse fra børn og unge, som melder sig til ungdomsturene med DOF UNG. Her mødes ægte fuglenørder og de mange amatørornitologer. Og så er der os almindelige dødelige, som kan sidde og kigge-lytte og opleve roen sænke sig. Fugle som mindfulness-terapi i sin rene essens er en kilde til evig glæde.
Film viser ændring i landskab og fauna
Nu har Filminstituttet digitaliseret knap 40 historiske film fra 1938-1977, der viser fuglelivet i søer, i skove, på klipper, samt på strande og strandenge rundt om i det ganske land. Filmene kan ses på streamingsitet 'Danmark på film', hvor de er samlet i temaet 'Kigger på fugle'. Filmene foregår primært i Danmark, men der er også fuglefilm fra Grønland, Færøerne og Island, hvor det at fange fugle og samle æg indebærer halsbrækkende manøvrer på stejle klippevægge. Der er film i både sort/hvid og farve, og nogle af filmene er stumme, mens andre har ledsagende speak.
Thomas Vikstrøm, der er projektleder hos Dansk Ornitologisk Forening, har skrevet den introducerende tekst til temaet med de historiske film. Han siger:
”De mange film og filmklip om Danmarks fugleliv illustrerer tydeligt de omfattende ændringer i det danske landskab og deres effekter på fuglefaunaen. I dag er der meget mere skov og også mange flere træer spredt i landskabet og i den bymæssige bebyggelse. Til gengæld er en stor andel af de tusinder af store og små søer, moser og sumpe forsvundet de sidste 100 år, idet de er blevet drænet og omdannet til dyrkede marker eller overladt til tilgroning."
Men heldigvis er vi blevet klogere. Det, der er ødelagt, for eksempel afvandingen af Jyllands største fugleparadis, Filsø i Sydvestjylland, kan genoprettes. Nu blomstrer fuglelivet igen efter en genskabelse af området i 2012.
De historiske fuglefilm giver viden og syn for sagen: Her er parring, redebygning, æglægning, rugemødre og -fædre samt det uophørlige arbejde for de voksne fugle med at fodre de små gabende flyveøgler i reden. Måske vil den ældre generation huske oplevelsen af at sidde i et klasselokale og se fuglefilm på den flimrende smalfilmfremviser, for mange af filmene har været bestilt af staten og distribueret via Statens Filmcentral. Værsgo’ – de er tilbage!