Weekenden i biografen uge 38

BILLETSALG. 'Vogter' får flot modtagelse af både anmeldere og publikum og blev weekendens tredje mest sete film i biografen.

Den danske film 'Vogter', der er instrueret af Gustav Möller, havde premiere torsdag d. 12. september og blev taget vel imod af både anmeldere og publikum. Hele 18.393 biografgæster valgte at se 'Vogter' i weekenden, hvilket betyder at den var tredje mest sete film i biograferne - kun overgået af BookTok-filmen 'It Ends With Us' samt den anden store danske film i biograferne lige nu, nemlig 'Mørkeland'.

Samlet har mere end 22.000 nu set 'Vogter', og det peger i retning af et endeligt resultat i nærheden af 100.000 billetter. Det vil være lidt færre, end Gustav Möllers debutfilm 'Den skyldige” opnåede i 2018, hvor den blev set af 136.000 i biograferne. Men den var også godt hjulpet af at være en del af Biografklub Danmarks program det år. 

I øvrigt er det værd at bemærke, at 'Den skyldige' efter biograflivet har øget sin udbredelse kraftigt på andre platforme: Ifølge Filminstituttets nyeste målinger er den set af mere end 710.000 på tværs af platforme. Som mange nok ved, blev 'Den skyldige' desuden genindspillet til Netflix under titlen 'The Guilty' med Jake Gyllenhaal i den altdominerende hovedrolle, som Jakob Cedergren spillede i originalen. Den udgave har Filminstituttet også målt udbredelse på for nyligt, og vi kan konstatere, at mere end 100.000 danskere har set denne version online.

Se mere i vores udbredelsesværktøj her

Som nævnt blev 'Vogter' på weekendens topliste overgået af 'Mørkeland', der netop har rundet 203.000 publikummer siden premieren 22. august. Dermed er danske film igen flot repræsenteret i biograferne med to ud af de tre mest sete film.

For mere information

Martin Kofoed Hansen
Analysekonsulent
Tlf. +45 2630 4008
martinkh@dfi.dk

Dertil var der også premiere på det amerikanske remake af Christian Tafdrups gyser 'Speak no evil' fra 2022, der dengang satte en masse debat i gang med sin kompromisløse udstilling af danskernes høflighed og frygten for at sige fra, som filmen tager ud i yderste konsekvens. Filmen blev set af 65.000 danskere i biografen dengang og er i den seneste måling på tværs af platforme set af 240.000. Et meget flot udbredelsestal for en genrefilm, der i den grad er ubehagelig – uden at afsløre for meget. Den amerikanske genindspilning af 'Speak no evil' har James McAvoy, Mackenzie Davis, Scoot McNairy og Aisling Franciosi i hovedrollerne. 

Sidste uges premierer bød også på en gammel kending, der er tilbage i ny version efter hele 36 år. Tim Burton havde i 1988 premiere på filmen 'Beetlejuice' med Michael Keaton som det uregerlige gespenst Betelgeuse. Filmen blev dengang et moderat hit i USA, mens den i Danmark kun solgte knap 14.000 billetter. Men efterfølgende har den opnået kultstatus (i hvert fald i USA), og Tim Burton har valgt at følge den op med en 2´er, hvor Michael Keaton som nu 73-årig igen trækker i trøjen som Betelgeuse. Som kendere vil vide, tilkalder man Betelgeuse i filmens univers ved at udtale hans navn tre gange, og den nye film hedder derfor selvfølgelig 'Beetlejuice Beetlejuice' - nu kan man så spekulere i, om Tim Burton følger op med en tredje film.