enda
Film

Nanok ekspeditionen 1938

Danmark, 1938

20 min.Dokumentariske optagelserEkspeditionsfilm

Skibet Gustav Holms tur til Østgrønland på en af de såkaldte 'Nanok ekspeditioner', der blev foretaget af Østgrønlandsk Fangstkompagni Nanok. Turen går over Atlanterhavet i stilhed og storm. Om bord fordrives tiden blandt andet ved jonglørkunstner med skibets koste. Ved ankomsten ses billeder af moskusokser og lufttørring af ræveskind ved Sandodden. Ved Roseneathbugten anlægges en fangststation. Da huset er færdigt ophænges Aalborg Stiftidendes Bomærke indendøre.

Østgrønlandsk Fangstkompagni Nanok blev stiftet i 1929. Selvom de kaldes Nanok ekspeditioner, var de teknisk set ikke ekspeditioner, hvis man dermed mener udforskning. Formålet med dangstkompagniets ture var nemlig at tjene penge på skind og pels fra dyr, som blev fanget ved fangststationer på den grønlandske østkyst. I 1941 blev flere af fangstfolkene, danske, grønlandske og norske, en del af Nordøstgrønlands slædepatrulje, senere kendt som Siriuspatruljen.

Ordet Nanok stammer fra det grønlandske 'nanoq', som betyder isbjørn.
Grundoplysninger Credits
Original titel Nanok ekspeditionen 1938
Dansk titel Nanok ekspeditionen 1938
International titel The Nanok Expedition 1938
Emneord Grønland, Østgrønland, Ekspeditioner, Sejladser, Heste, Landskaber, Moskusokser, Polarræve, Isbjerge, Byggeri, Is, 1930-1939, Norden
Produktionsland Danmark, Grønland
Tekniske data Sort-hvid, Stum
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab

Download PDF