enda
Film

Professor Steenbergs Institut for sammenlignende anatomi 1941-42

Aksel Øye, Danmark, 1947

DK/Dokumentarfilm

Beskrivelse af Eigil Holm:
C. M. Steenbergs Institut 1941-42
I de første krigsår lykkedes det Københavns Universitet at bygge den store bygning på Nørre Fælled, hvor zoologer og medicinere fik moderne lokaler til forskning og undervisning. Zoologerne fik plads til Institut for Sammenlignende Anatomi, samt andre institutter, bl.a. Genetisk institut. Der blev bygget et stort og et lille auditorium, studiesal med udstilling af anatomiske præparater, undervisningslokaler, forskningslaboratorier og meget mere. Lederen af det Zoologiske Institut var professor C. M. Steenberg, 1882-1946.
Filmen viser instituttet under opførelse og i drift. Den er optaget af Aksel Øye (1915-2005) i årene 1941 og 42. Aksel Øye var læreruddannet på Nørre Nissum Seminarium. Professor Steenberg var censor ved hans lærereksamen og blev imponeret over hans zoologisk-tekniske kunnen, bl.a. havde Øye bygget sin egen mikrotom. Steenberg ansatte straks Øye som teknisk assistent på sit institut, og her forblev han i en snes år. Blandt hans mange opgaver var optagelse af film og udvikling af nye fiimteknikker til videnskabeligt brug. Filmen viser, hvordan professor Steenberg med hustru og følge inspicerer bygningen under opførelsen. Så følger indvielsen, og medarbejderne præsenteres, f.eks. dr. Thydsen Meinertz, dr. Chr. Overgaard Nielsen, dr. P. Holst Christensen ("Fnugget"), laboratoriebetjentene Gustav Hansen og Herman Petersen, konservatorerne Nielsen og Windeballe, professorens sekretær, tegneren Julie
Tesch m.fl. Aksel Øye optræder også.
Filmen viser professor Steenberg på sit kontor. Han har to telefoner, den ene til centralen, den anden er en hustelefon. Han modtager telefonbesked om, at Zoologisk Have har en død kænguru. Professor Steenberg giver medarbejdere besked om at modtage kænguruen. Den hejses op i en kran og føres direkte til dissektionsbordet, hvor den bliver flået. Så undersøges den anatomisk, man ser dens organer, der udtages til konservering. Snuden afskæres og konserveres i
'Snudesamlingen', der er i eget rum på instituttet. Professoren dissekerer et hvalroshoved. Han laver embryologisk dissektion med mikromanupulator under et mikroskop. En stor klumpfisk fra Skagen dissekeres også. Desuden ses, hvordan axoloti'en fodres og får nyt vand; den blev brugt til embryologiske undersøgelser og forsøg med hormoner. Thydsen Meinertz dissekerer og demonstrerer. Filmen viser, hvordan han indeslutter et dyrisk præparat i paraffin og skærer det på mikrotom. Disse mikropræparater indgår i Instituttets præparatsamling, der gemmes i et stålskab.
Poul Holst Christensens arbejde vises også.
Aksel Øye fotograferer et fuglefoster på et mikro-fotografiapparat. Det fotograferes på glasplade. Belysningstiden reguleres med stopur, og billedet fremkaldes. Som eksempel på publikationer fra instituttet vises Thydsen Meinertz' illustrerede afhandling om fascialismuskulaturen hos gnavere. Den er på dansk.
Studenterne undervises i anatomi. De sidder ved deres borde, iført jakkesæt og slips. Til sidst ser man dem alle gå ud. Jeg genkendte Ulrik Røen og Storgaard.
Filmen er en god og velfotograferet historisk dokumentation af en fjern fortid.
Det var den gang sammenlignende anatomi var et af kerneområderne i zoologistudiet, dels fordi det skaffede beviser for udviklingslæren, dels fordi det var et uundværligt redskab i den zoologiske systematik.
Grundoplysninger Credits
Original titel Professor Steenbergs Institut for sammenlignende anatomi 1941-42
Dansk titel Professor Steenbergs Institut for sammenlignende anatomi 1941-42
Emneord Københavns Universitet, Zoologi, Forskning, Laboratorier, Undervisning, 1940-1949
Instruktør Aksel Øye
Produktionsland Danmark
Kommentar Indeledende rulletekst:
Universitetets Institut for Sammenlignende Anatomi og Zoologisk Teknik og Univeristetets Historisk Embryologiske Institut opbyggede og ledede af Professor Dr. Phil. C.M. Steenberg *1882 +1946
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab

Instruktion

Instruktion Aksel Øye

Download PDF