Folkekomedie, der udspiller sig i en sjællandsk provinsby i 1924. Her foregår et politisk magtspil omkring et teglværksbyggeri, hvilket fælder den hidtidige, hæderlige borgmester. Samtidig følges romancen mellem borgmesterens datter og en ung arbejder, som hendes far i første omgang ikke kan acceptere. Endelig fortælles om den excentriske kommunekasserer Mortensen, der finansierer trykningen af sine digte med "lån" fra kommunekassen.
Filmen fremkom i 100-året for Morten Korchs fødsel og skulle indtil videre blive den sidste i en lang række filmatiseringer af den folkekære forfatter. Det er tillige den eneste Morten Korch-film, som er produceret af Nordisk Film, der hermed også markerede sit 70-års jubilæum. De fleste anmeldere fandt filmen bedre end ventet. Man hæftede sig ved, at den rummede mere social brod og i højere grad end andre Morten Korch-film handlede om direkte politiske modsætninger. Historien adskiller sig endvidere fra ASAs Morten Korch-film ved ikke at bygge på en roman, men et skuespil, og ved ikke at være ført frem til samtiden.
Benyttet lokalitet: Skævinge, Skævinge Station.
I filmen indgår et klip fra A.W. Sandbergs "Maharajahens Yndlingshustru" (1926).
Kilde: Peter Jeppesen, Ebbe Villadsen og Ole Caspersen: 'Danske spillefilm 1968-1991' (1993).
Mere information
Anders Troelsen: Der var så dejligt ude på landet... "Levende billeder af Danmark", red. Anders Troelsen. Medusa 1980, s. 235-266.
Abonnér på 'Nyheder fra Filminstituttet' og få seneste nyt om dansk film og Filminstituttets aktiviteter i din indbakke. Nyhedsbrevet udkommer 3-4 gange om måneden.