En ny hjælpepræst ankommer til et vestjysk sogn. Her forelsker han sig i datteren af en magtfuld købmandskone og lokalpolitiker. Hun får da i al hast datteren gift med kommissen i forretningen, og til tonerne af bryllupsmarchen sværger præsten hævn over moderen. Han bliver selv sognepræst og udmanøvrerer hende i de følgende år både forretningsmæssigt og politisk. De politiske stridigheder gælder bygningen af et dige mod Vesterhavet.
Herning, Vejle, Holstebro, Skjern, Struer Københavnspremiere: 29/04/1971, Alexandra
Kommentar
Aagaards filmatisering af Kaj Munks skuespil blev optaget med vestjyske amatørskuespillere i rollerne, så dialogen var næsten uforståelig for publikum i det øvrige land. Filmen blev faktisk senere forsynet med undertekster! Aagaard var gennemgående trofast mod Munk og hans dialog og medtog også stykkets sidehandlinger. Dog lod han ikke datteren og præsten drukne under den stormflodskatastrofe, der er stykkets dramatiske slutning.
Amatørfilmen kostede 400.000 kr. (200 personer havde kautioneret), som næsten blev spillet hjem, idet filmen var en publikumssucces i Vestjylland og blev set af 60.000 mennesker.
Benyttede lokaliteter: Nr. Lyngvig, Vind Kirke, Husby Klit, Strandgården i Husby Klit.
Kilde: Peter Jeppesen, Ebbe Villadsen og Ole Caspersen: 'Danske spillefilm 1968-1991' (1993).
Mere information
Bent Windfeld: Drama-filmatisering. Film 70, 9/1970.
Abonnér på 'Nyheder fra Filminstituttet' og få seneste nyt om dansk film og Filminstituttets aktiviteter i din indbakke. Nyhedsbrevet udkommer 3-4 gange om måneden.