Studier i teologi, litteraturvidenskab og siden filmvidenskab ved Københavns Universitet. I 1973 fik Herdel ansættelse som direktør i Simon Spies’ nyoprettede filmselskab Merkur Film, men forlod det allerede året efter for at starte som selvstændig producent med ungdomsfilmen 'La’ os være' (1975). Filmen var den første af en række succesfulde film for børn og unge, som banede vejen for den danske ungdomsfilm.
Herdel blev hurtigt en produktiv producent og introducerede op gennem 1970’erne en ny generation af filminstruktører. Blandt dem Bille August med ’Honning måne’ (1978), Søren Kragh-Jacobsen med ’Vil du se min smukke navle’ (1978) og Morten Arnfred med ’Måske ku’ vi’ (1976) og ’Mig og Charly’ (1978). Han producerede også flere dokumentarer i spillefilmlængde; Jørgen Leths klassiske cykelfilm ’En forårsdag i helvede’ (1976) og de mere genreeksperimenterende ’En fisker i Hanstholm’ (1977) instrueret af Jon Bang Carlsen og Peter Watkins’ (1977) ’Aftenlandet’.
I slutningen af 1977 gik selskabet Kino Film, der udlejede Herdels film, konkurs og tog produktionsselskabet med i faldet. I begyndelsen af 1980’erne arbejdede Herdel i en periode i USA, før han i 1982 grundlagde selskabet Columbus Film, der specialiserede sig i kopiering af film, produktion af reklamefilm og film for erhvervslivet.
Udover en lang række kort- og dokumentarfilm producerede Herdel ind imellem en spillefilm, for eksempel Jørgen Leths ’Notater om Kærligheden’ (1989), Lasse Spang Olsens kommercielt succesfulde action-komedie ’I Kina spiser de hunde’ (1999) og komedien ’Til højre ved den gule hund’ (2003).
I foråret 2018 kom der fornyet opmærksomhed omkring Herdel, da flere børn og unge fra Herdels film i 1970’erne fortalte, at de havde været udsat for seksuelle krænkelser fra filmenes instruktører Lasse Nielsen og Ernst Johansen. Efterfølgende gav Herdel de misbrugte filmbørn en offentlig undskyldning i filmmagasinet Ekko.
Steen Herdel er stadig en aktiv producent med flere projekter på vej.
Abonnér på 'Nyheder fra Filminstituttet' og få seneste nyt om dansk film og Filminstituttets aktiviteter i din indbakke. Nyhedsbrevet udkommer 3-4 gange om måneden.