Alle mine skibe

Om filmen

Den lille havfrue på Langelinie er genbo til det store skibsværft. Hun følger bygningen af skibe, hun følger svejser Helge Jensen i hans arbejde og deler hans erindringer om krigens tid, der benyttedes til dygtiggørelse og forberedelse af fredens genopbygningsarbejde. De er nødvendige og nyttige i landenes samarbejde.

”… i februar 1950 sendte ECA-missionens chef Charles A. Marshall et brev til Udenrigsministeriet, hvori det fremgik, at man ønskede at producere 6-12 dokumentariske kortfilm, der kunne vise effekten af European Recovery Program (’Marshall-hjælpen’). Halvdelen af filmene skulle egentlig have været færdige inden udgangen af 1950, (…) men det var imidlertid gået op for lederen af Sorø Amtstidende, at ikke så få af de personer, som var involveret i Marshall-filmprojektet, havde eller havde haft stærke tilknytninger til kommunistiske kredse. I en leder udtrykte Hans Bagge muligheden for, at Theodor Christensen ønskede, at Dansk Kulturfilm skulle overgå til kommunistiske holdningers ytringsplads. Dette kom ECA-missionen for øre, og de reagerede prompte ved at kontakte Udenrigsministeriet. ECA-missionen ønskede at træde ud af Marshall-filmudvalget og ville efterfølgende kun betale halvdelen af omkostningerne, men ønskede fortsat at have ejendomsretten til filmene. Uden at gøre indvendinger accepterede Udenrigsministeriet disse krav. (…) Trods den belastende polemik blev der ikke ændret i de valgte instruktører, og i oktober 1950 var de første fire film færdige til visning.

Ingen havde forventet, at ECA-missionen ville gøre flere indvendinger, men der tog man fejl. Efter den første uofficielle visning dikterede de, at en række forhold skulle ændres, det gjaldt både på billed- og lydsiden. I Theodor Christensens bidrag, 'Alle mine skibe', måtte der ændres flere scener. Theodor havde valgt at vise bygningen af et B&W-skib ved at skildre arbejderens rolle i byggeriet. Filmen følger en af svejserne på værftet. På et tidspunkt imod slutningen sidder svejseren i sin kolonihave med en avis, han filmes forfra, og en avisoverskrift kan skimtes: ”Amerikanerne går frem i Korea”. Overskriften kom faktisk fra Berlingske Tidende, men man ville åbenbart ingen chancer tage. Ifølge Theodor Christensen fremlagde han en hel måneds Berlingske Tidender for at vise, at alle forsiderne indeholdt omtaler af Korea-krigen, men lige meget hjalp det. Scenen skulle fjernes.

(…) 'Alle mine skibe', 'Kyndbyværket' (Ove Sevel), 'Fabrikken Caroline' (Søren Melson) og 'Den strømlinede gris' (Jørgen Roos) blev de eneste Marshall-film, som opnåede at få premiere.” (Uddrag fra Palle Bøgelund Pettersons research til biografi om Theodor Christensen, som er under udgivelse).

Credits

Instruktør: Theodor Christensen
Manuskript: Theodor Christensen
Fotografer: Rolf Rønne
Stemmer: Bodil Kjer (Den lille havfrue), Poul Reichhardt (svejser Helge Jensen)

Fakta

Kategori
Dokumentarfilm

Instruktør
Theodor Christensen

Udgivelsesår
1951

Produktionsselskab
Minerva Film

Rekvirent
Ministeriernes Filmudvalg for Marshallfilm-komiteen

Varighed og format
15 min., s/h, tone