Ud at være tærne!

Om filmen

I sommeren 1942 afholdt Frivillig Kvindelig Ungdomstjeneste fem lejre i Tønder, Askov, Skøttrup Østergaard i Vendsyssel, Faarvejle Højskole og Liselund ved Antvorskov Højskole. Formålet med lejrene er en folkelig ungdomsopdragelse i kristen ånd af piger mellem 18 og 25 år. Filmen følger en dag på Liselund/Antvorskov Højskole, som starter med morgengymnastik, morgensang og dannebrog til tops. Pigerne cykler ud til husmandsstederne og går til hånde med tøjvask, madlavning, børnepasning m.m. Om eftermiddagen er der besøg på Antvorskov ruin og i landsbykirke. Efterfølgende kaffebord i lejren på Antvorskov og folkedans.

I 1943 afholdes der seks lejre for unge piger i Liselund, Hindholm, Allerslev, Høng, Lundsmark og Tønder. Vi følger en dag i Allerslev ved Lejre. Pigerne hjælper til med med alskens gøremål - der plukkes fjerkræ, opvasken tages i gården, madtilberedning, malkning, vasketøj hænges op, høns fodres, mælkejunger vaskes af, kartofler graves op. Om eftermiddagen lytter pigerne til minister Jørgen Jørgensen, der holder foredrag.

Den danske stat indledte en ambitiøs satsning på propagandafilm i årene op til besættelsestiden. I 1932 oprettede man Dansk Kulturfilm, som udsendte sin første kortfilm i 1936. Samme formål fik Statens Filmcentral (SFC), som blev etableret i forbindelse med filmloven i 1938 og stod for distribution til skoler og foreninger.

”Optagetheden af ungdommens nationale skoling havde Danmark og Tyskland til fælles, hvilket fremgår i nærmest skingrende nationalt rød-hvide gevandter af kulturfilmen 'Ud at være Tærne!', som skildrer den ungdommelige virkelyst i Frivillig kvindelig Ungdomstjenestes lejre i 1942-43. Formålet med lejrene er, som en mellemtekst i denne stumme film forklarer, ’ en folkelig Ungdomsopdragelse i national og kristen Aand, spændende over et Stykke praktisk Dagsværk og en fri Undervisning, bygget på Højskolens Principper’. Så vi er i ’højskoleland’ med statelige gamle hovedbygninger i skønne parker, hvorfra de unge kvinder huldsaligt smilende og altid i muntert løb, eller raskt cykeltrampende, drager gennem vajende kornmarker ud til nærområdets landbofamilier og giver en næstekærlig hånd med. Dog først efter en omgang rask morgengymnastisk eksercits i sommersol under ranke bøge. Når det frivillige arbejde er overstået, og tærnerne har demonstreret den ’Fædrelandskærlighed i Arbejdsdragt’ som lejrene foreskriver og inkarnerer, står den på højskolesang og eftermiddagsbesøg ved nationale mindesmærker. Opholdet i lejrene afsluttes med kaffe, blødt brød, foredrag og mere højskolesang for de unge piger og deres familier. Her bringes by og land, ung og gammel sammen i harmoni under det altid vajende Dannebrog. Og minsandten om ikke de kernesunde ungmøer også får tid til at divertere forældregenerationen med et indøvet historisk spil, som opføres iført nationaldragter. Så også nutid og stolt fortid føres sammen i filmens nationalt set noget beklemte samtid” (Læs mere i En svækket stat forstærker sin propaganda).

Credits

Instruktør: Mogens Skot-Hansen
Manuskript: Mogens Skot-Hansen
Fotografer: Preben Frank, Arne Jensen

Fakta

Kategori
Propagandafilm

Instruktør
Mogens Skot Hansen

Udgivelsesår
1942

Produktionsselskab
Nordisk Films Kompagni og Teknisk Film Compagni

Rekvirent
Dansk Kulturfilm for Danske Kvinders Samfundstjeneste

Varighed og format
13 min., s/h, stum