Om filmen
Da MC-klubben Red Hawks fra Hornsherred kører hjem fra et træf, passerer de tilfældigt en blokade foran en fabrik. Næste dag taler den lokale avis om, at ROCKERE SPLITTER ARBEJDSLØSE. En pige fra MC-klubben arbejder på en fabrik, hvor en gruppe arbejdsløse vil lave en aktion. Fabriksejeren får den ide at bruge Red Hawks til at splitte de aktionerende.
”Hornsherred Film var en flok glade amatører, der havde sit udspring i Ungdomsskolen i Skibby. Da eleverne blev for gamle til Ungdomsskolen, stiftede de sammen med deres lærere Hornsherred Film. (…) Vi havde det rigtig sjovt og var helt overbeviste om, at vi var med til at omstyrte samfundet gennem vores film, og i tidens ånd kaldte vi os et filmkollektiv og levede det sådan. På en mørk og stormfuld aften i begyndelsen af efteråret 1977 stod der pludselig en rocker i fuld uniform i køkkenet på Kollektivet Lindebjerggård ved Skibby. Han slog det regnplettede visir op og spurgte, om der ikke boede nogen her, der havde med film at gøre. Vi bekræftede, at tre af os var med i Hornsherred Film. Så tog han integralhjælmen af. Det var præsidenten for de lokale rockere ”Red Hawks”, der gerne ville have os til at komme i klubben hver 14. dag vinteren igennem og vise film. Det var ikke vejr til at lufte kværnene, og det var svært at finde på aktiviteter i klubhuset. Vi snakkede om filmvalget, og han ville gerne se krigsfilm, Dirty Harry og spagettiwesterns og vi mumlede, at vi måske gerne ville komme, men at vi ville vælge hver anden film, og vi ville begynde sæsonen med en film, vi valgte.
14 dage senere drog vi af sted i en gammel kassevogn med vores Bell & Howell-fremviser, lærred og ekstra højtaler. (…) Det udviklede sig gennem vinteren og var fantastisk spændende. Vi fik set film, vi aldrig havde set, og det gjorde rockerne også. Sidst på sæsonen gik snakken over nogle guldøl. Rockerne var trætte af det billede, de fleste mennesker havde af rockere, som voldsgale psykopater, der bare ville slå folk til lirekassemænd og stjæle håndtasker fra gamle koner. (…) I Hornsherred Film havde vi vinteren igennem været i gang med et projekt om den stigende arbejdsløshed og den onde fabrikants udnyttelse af arbejderne, der førte til en blokade efterfulgt af besættelse af fabrikken og arbejderne og de arbejdsløses overtagelse af produktionsmidlerne. Alt sammen iklædt røde faner. Det blev kogt sammen over sagte ild og adskillige guldbajere i et samarbejde mellem ”Red Hawks” og Hornsherred Film og resultatet blev: 'Rockerfilmen'.
'Rockerfilmen' fik selvfølgelig premiere i Skibby Kino. (…) Senere kom 'Rockerfilmen' op i Grand i København (…) og endelig efter et par år solgt til distribution gennem Statens Filmcentral. Med pengene for salget kunne Hornsherred Film efter nogle benhårde forhandlinger lægge udbetalingen til Skibby Kino for næsen af supermarkederne og åbne dørene til vores egen biograf, som stadig er i fuld vigør med 30 frivillige i cafeen, billetsalget og operatørrummet.
Til Red Hawks’ 30 års jubilæumstræf kørte hundreder af rockere med Red Hawks i spidsen gennem Herredet og til Skibby Kino, hvor 'Rockerfilmen' igen gik over lærredet. Filmfolk og rockere krammede, der blev udvekslet historier, børn og børnebørn så for første gang deres forældre som filmstjerner! 'Rockerfilmen' viste sig også ved den lejlighed at være andet end en film om rockere, der vælger den rigtige side i kampen mod arbejdsløshed og udbytning. Den er heldigvis også en uudtømmelig billedbog om en by og en tid, og lokalt har den sat et levende aftryk i både Herredet og i erindringen” (Svend Erik Holst Jensen, Hornsherred Film, i mailkorrespondence med DFI 2012).
Credits
Instruktion: | Kirsten Ølgaard, Henrik Petersen, Svend Erik Holst Jensen |
Manuskript: | Kirsten Ølgaard, Henrik Petersen, Svend Erik Holst Jensen |
Fotograf: | Anders Lykkebo |