Dilmun

Om filmen

Fra indskrifter på lertavler, som fra tid til anden er fundet ved udgravninger i Mellemøsten, har man vidst, at der mellem de to kendte kulturområder - Sumererne ved Eufrat og Tigris og Indus-kulturen - eksisterede et selvstændigt folk, som boede i landet Dilmun. Hvor dette land lå, blev først opdaget i 1953, da professor Globs ekspedition konstaterede, at Dilmuns hovedstad lå på Bahrein. Yderligere bevises eksistensen af Dilmunkulturen derved, at der fra de 5000 år gamle byer med templer og paladser er fundet mange hundrede møntlignende seglsten. Gennem disse seglstensfund har det været muligt at sammenstykke en "tegneserie", som kan være inspireret af kulturhistoriens første heltedigt »Gilgamesh«.

Takket være lokale sheiker, og med hjælp fra olieindustrien og Carlsbergfondet blev det muligt for professor Glob at udstyre store danske arkæologiske ekspeditioner til Bahrein, Kuwait, Qatar og flere af de mindre stater i området ved den persiske golf. Arbejdet indledtes i 1953. Gennem 11 sæsoner vendte Glob og hans kollega, den engelskfødte arkæolog Geoffrey Bibby, samt en lang række medarbejdere årligt tilbage til udgravningerne, og deres fornemste resultater er fundet af Dilmuns hovedstad på Bahrein-øen, og en søhandelsplads på Failaka ved Kuwait. Sv. Aage Lorentz fulgte gennem årene Glob-ekspeditionerne og producerede to film, 'Dilmun' og 'Her er Kuwait', på baggrund af det omfattende materiale.

”I de danske ugeblade i 1950erne dukker en videnskabsmand i “sheikhkostume” op med jævne mellemrum. Det er professor i arkæologi og senere rigsantikvar, P.V. Glob. I forbindelse med Dansk-Arkæologisk Bahrein Ekspedition er han trukket i lokale gevandter, koffé og hovedbeklædning fra den persiske Golf. Hver vinter er han på udgravning i den arabiske Golf. Dansk-Arkæologisk Bahrein Ekspedition starter i 1953. Efter skelsættende fund fra både stenalder, jernalder og oldtid breder udgravningerne sig i de kommende år langs den arabiske golfs kyster, samt i Iran, Syrien og Irak. Flere og flere danske videnskabsfolk, billedkunstnere, komponister og filmfolk deltager over årene, og de danske medier - radio, ugeblade og tv - dækker begivenhederne.

Globs kultursyn er globalistisk før sin tid, ligesom hans holistiske syn på forholdet mellem fantasi, videnskabelig registrering og fortidsforståelse er det. Hans syn på kulturmødet, som vigtigt for videnskaben, smitter af på alle deltagere i Dansk-Arkæologisk Bahrein Ekspedition. Det kom der reelle videnskabelige resultater ud af såvel som en række film, der gav danskerne helt nye perspektiver på mellemøstlige forhold. Fælles for disse film er, at de har blik for det moderne samfunds indtog i mellemøstlig kultur. Desuden kommenteres det “orientalistiske” blik danskerne ofte retter mod de arabiske lande. Ekspeditionsdeltagere, som f.eks. Svend Åge Lorentz og Jette Bang, viser med deres film danskerne de arabiske lande på måder, som ligger langt fra stereotype fremstillinger af klansamfund præget af mystiske og eksotiske forhold” (Læs mere i Glob og kulturmødet).

Credits

Instruktør: Svend Aage Lorentz
Manuskript: Svend Aage Lorentz
Fotograf: Henning Bendtsen
Speakere Ib Rehné, Preben Uglebjerg

Fakta

Kategori
Ekspeditionsfilm

Instruktør
Svend Aage Lorentz

Udgivelsesår
1967

Produktionsselskab
Svend Aage Lorentz

Varighed og format
22 min., farve, tone