Filminstituttet bakker op om at afbryde samarbejde med Rusland

UKRAINE. Filminstituttet bakker op om kulturministerens opfordring til at indstille og afbryde alt samarbejde med det officielle Rusland.

Ruslands invasion af Ukraine har inden for de seneste dage udløst en række sanktioner og boykotter, også på kulturens område. Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen har instrueret alle statslige kulturinstitutioner i at indstille alt samarbejde med det officielle Rusland og opfordrer også kulturlivets øvrige institutioner til at bakke op om samme konsekvente linje.

For Filminstituttets vedkommende har beslutningen indtil videre medført, at 'Pagten' er trukket ud af programmet på den internationale filmfestival i Moskva. Lige nu er der ikke planlagt andre samarbejder, og der vil ifølge Filminstituttets direktør, Claus Ladegaard, heller ikke blive indgået hverken koproduktioner eller andre former for aftaler, der involverer russisk engagement:

"Ruslands invasion af Ukraine er et tragisk brud på alt det, der former en civiliseret verden, og en tragedie, som må fordømmes fra alle sider. Selvfølgelig skal vi heller ikke på filmområdet arbejde sammen med det officielle Rusland under de nuværende omstændigheder."