Første danske film med Green Film-certificering

PRODUKTION. Bæredygtighed og klimavenlig produktion har været et tema i den danske filmbranche i en årrække, og nu har SF Studios produceret den første danske Green Film-certificerede spillefilm, thrilleren 'Paranoia'.

En Green Film-certificering har fra start været et erklæret mål for produktionen af 'Paranoia' (tidligere: 'Cykose'), hvor der blandt andet er arbejdet med energibesparelse, transport, logi, forplejning, materialer, affaldssortering og vidensdeling.

SF Studios' sustainability manager Anne Ahn Lund fortæller, at grundig planlægning, fuld opbakning fra ledende funktioner og tydelig ansvarsfordeling var tre afgørende elementer for at lykkes med den bæredygtige produktion. "Vi gik i gang med at indtænke bæredygtighed allerede før, manus var færdigt. At være i gang i så god tid har bl.a. gjort det lettere at sætte gang i leverandørkæden og motivere afdelinger til at tænke kreativt og cirkulært”.

Green Film er en international certificeringsordning udviklet i Trentino Filmkommission i Italien, og flere europæiske filmfonde, institutter og broadcastere benytter sig af ordningen. Green Film arbejder med et pointsystem til certificeringen, som guider producenterne til en mere bæredygtig og klimavenlig produktion.

I 2021 lavede branchefællesskabet Bæredygtig Film og TV Produktion (BFTP) en guide på dansk til Green Film. Blandt medlemmerne af BFTP er Producentforeningen, Det Danske Filminstitut, DR, TV 2, Den Vestdanske Filmpulje, Film Fyn, Discovery, NENT Group og Nuuday.

Læs mere om det konkrete arbejde på 'Paranoia' på bftp.dk

Om Paranoia

'Paranoia' er en overnaturlig thriller, der er baseret på en bog af samme navn skrevet af Birgitte Lorentzen. Filmen er instrueret af Kari Vidø, skrevet af Birgitte Lorentzen og Henrik Kristensen og har ud over Zoe Bryan Hertz og August Issac Carter Maria Rossing, Rasmus Hammerich, Stran Ezgi Benli og Oliver Due på rollelisten. Filmen, som er produceret af Julie Rix Bomholt og Mia Elvstrøm Myrälf for SF Studios, forventes at have biografpremiere i februar 2024.

'Paranoia' er støttet af Filminstituttet ved filmkonsulent Lotte Svendsen.