’Kalak’ udtaget til hovedkonkurrence i San Sebastián

SAN SEBASTIAN. Isabella Eklöfs filmatisering af Kim Leines prisvindende debutroman ’Kalak’ får verdenspremiere den 23. september i hovedkonkurrencen på en af de mest prominente filmfestivaler i Europa, San Sebastián Film Festival.

’Kalak’ er baseret på Kim Leines selvbiografiske debutroman og handler om Jan, der er på flugt fra sig selv og sin egen opvækst, efter at være blevet misbrugt af sin far. Nu bor Jan i Grønland med sin lille familie, hvor han higer efter at blive en del af det lokale fællesskab – at blive ligesom de andre – en ægte kalak, en ’skide grønlænder’. 

Castet består af skuespillere fra hele Skandinavien: Rollen som Jan spilles af norske Emil Johnsen, mens Asta August, Berda Larsen og Connie Kristoffersen også har bærende roller. Isabella Eklöf har skrevet manuskriptet sammen med Kim Leine og Sissel Dalsgaard Thomsen, og Maria Møller Kjeldgaard har produceret for Manna Film med støtte fra Det Danske Filminstitut. ’Kalak’ distribueres af Scanbox Entertainment i Norden, hvor den får dansk biografpremiere 7. marts 2024.

Isabella Eklöf slog igennem i 2018 med den anmelderroste debutfilm ’Holiday’, der fik verdenspremiere i Sundance 2018 og som efterfølgende rejste verden rundt på en række prominente festivaler. ’Holiday’ vandt sidenhen fire Bodilpriser, bl.a. for Bedste danske film og Bedste kvindelige hovedrolle til Vic Carmen Sonne. Isabella Eklöf var også medforfatter på manuskriptet til Ali Abassis ’Grænse’, der vandt Un Certain Regard i Cannes i 2018. ’Kalak’ er Eklöfs anden spillefilm .

Isabella Eklöf udtaler om ’Kalak’: ”Dette er en meget personlig historie baseret på Kim Leines liv, som jeg er utrolig stolt af at få lov til at filmatisere. I filmen har vi kunnet ære både den danske og grønlandske kultur, og jeg er utrolig stolt af filmen og glæder mig til at dele den med verden”.

Om San Sebastián

Kontakt

Lizette Gram Mygind
Festivalkonsulent, spillefilm
Tlf. +45 2482 3758
lizetteg@dfi.dk

Foruden ’Kalak’ deltager også Nikolaj Arcels historiske storfilm ’Bastarden’ i sideprogrammet Perlak, som fokuserer på anmelderroste og festivalhyldede film uden spansk distribution. På sidste års festival deltog både ’Den store stilhed’, ’Resten af livet’ og ’Vanskabte land’, hvor sidstnævnte vandt hovedprisen i Zabaltegi-Tabakalera-sektionen. San Sebastián Film Festival løber i år fra 22. til 30. september. Læs mere om årets festival på https://www.sansebastianfestival.com/in/