Sommeren 2024 i biografen

BILLETSALG. Sommeren 2024 bød på et lille fald i billetsalget sammenlignet med tidligere år. 'Mørkeland' er nu i biografen, og den demonstrerer, at der stadig er solid interesse for danske film blandt biografgængere.

Efter en lang periode uden nye danske film i biograferne var der endelig nyt på den front, nemlig med filmen ’Mørkeland’. Den seneste danske premiere var Christina Rosendahls ’Fuld af kærlighed’ fra slutningen af maj. 'Mørkeland' bygger på en roman af Niels Krause Kjær med samme navn og er en slags opfølgning til den store succes ’Kongekabale’ fra 2004, der blev set af mere end 550.000 i biograferne dengang. 

Kontakt

Martin Kofoed Hansen
Analysekonsulent
Tlf. +45 2630 4008
martinkh@dfi.dk

Filmen fik en udmærket modtagelse af anmelderstanden, og publikum vendte i den grad også tommelfingeren op. Godt 45.000 biografgæster valgte at se filmen i premiereweekenden, hvilket gør ’Mørkeland’ til weekendens mest sete film. Medregner man forpremierer, er ’Mørkeland’ nu allerede set af 53.000. Filmen er desuden åbningsfilm i Biografklub Danmarks nye sæson, hvilket ofte er medvirkende til, at en film får et langt liv i bifferne.

Næstmest sete i weekenden var Marvel-filmen ’Deadpool & Wolverine’, der rundede 350.000 billetter i sin femte weekend og nu er snublende nær ved at skubbe ’Dune del 2’ ned fra andenpladsen over årets mest sete film. I top 5 finder vi nu ”kun” én dansk film nemlig dramaet ’Rom’, der blev set af 324.000 og dermed er femte mest sete film. Måske det ændrer sig med ’Mørkeland’. Vi må se.

Top 10 – Weekenden uge 26


Sommerens billetsalg

Vi er nu forbi uge 33, og dermed kan vi gøre status på sommerens billetsalg i vores faste ferie-analyse. Sommerferieanalysen tager udgangspunkt i ugerne 23-33 hvert år, hvilket er perioden ca. primo juni til medio august. I graferne nedenfor ser vi på denne periode i de seneste ti år dog fratrukket årene 2020-2021, der på grund af coronaen er uden for nummer.

Samlet set blev der indløst godt to mio. biografbilletter over sommeren i år. Det er noget færre end sidste år, der dog også var usædvanlig god set med biograføjne, ikke mindst i kraft af fænomenet ’Barbenheimer’s ('Barbie' og 'Oppenheimer') store succes.

Billetsalg i biografen (uge 23-33)

2 mio. billetter ligger altså lidt under gennemsnittet i perioden, og det betyder, at sommeren 2024 har haft det tredje laveste billetsalg ud af de seneste ti år, vi ser på her. Men det er også en hård sammenligning at lave, da biograferne i de seneste år efter corona generelt har oplevet et billetsalg, der ligger omkring 20 % lavere end tidligere. I det lys er niveauet over sommeren faktisk ganske pænt – især når man tager forbehold for den massive konkurrence om publikums gunst alene fra sportssommeren med OL, Tour de France, EM etc.

Over sommeren solgte dansk film 124.000 billetter i biograferne, svarende til en markedsandel på 6 %. Det lyder måske ikke af så meget, men ret beset var det stort set også kun én enkelt film publikum kunne tilgå der, nemlig førnævnte ’Fuld af kærlighed’, der var i Biografklub Danmark-programmet. Den er samlet set af 166.000 siden premieren.

Omvendt stod de amerikanske film for mere end fire ud af fem solgte billetter. Otte ud af de ti mest sete film over sommeren er da også amerikanske (se tabellen nedenfor). Her kan du også se, at det især var de store animationsfilm til familierne samt de brede actionfilm, der trak mange i biograferne.

Mest sete film i biografen (uge 23-33)

Mest sete var således Disney/Pixar-filmen ’Inderst inde 2’, der er årets største film indtil videre og den eneste, der har rundet mere end 500.000 billetter i år.