Viften vinder Nordisk Råds Filmpris

HÆDER. Nordisk Råds Filmpris 2023 går til den danske film ’Viften’ af instruktør Frederikke Aspöck, manuskriptforfatter Anna Neye og producenterne Pernille Munk Skydsgaard, Nina Leidersdorff og Meta Louise Foldager Sørensen.

Nordisk Råds Filmpris 2023 går til den danske film ’Viften’, der med humor og absurd komik beretter om et mørkt og underbelyst kapitel i den danske koloni- og slavefortid på de dansk-vestindiske øer i 1848.

Prisen går til instruktør Frederikke Aspöck, manuskriptforfatter Anna Neye og producenter Pernille Munk Skydsgaard, Nina Leidersdorff og Meta Louise Foldager Sørensen, der har produceret for Meta Film. Prisen blev offentliggjort tirsdag aften den 31. oktober under Nordisk Råds prisuddeling på Den Norske Opera i Oslo og overrakt til vinderne af den norske skuespiller Maria Bonnevie. 

’Viften’ havde verdenspremiere på Göteborg Film Festival 2023 og dansk biografpremiere senere samme år. Filmen blev udvalgt blandt seks nordiske kandidater af en jury bestående af ét medlem fra hvert af de nordiske lande. Juryens begrundelse for valget af ’Viften’ som årets modtager af filmprisen lyder ledes: 

”Det er sjældent at se en film, som er så selvsikkert og grundigt gennemtænkt ned til den mindste detalje, og som hele vejen igennem er båret frem af en ekstraordinært klar vision fra filmskabernes side. De giver os en smuk, sød og farverig oplevelse, som også indeholder bitter gift og behersket vrede. Filmen er kompleks og provokerende, og filmskaberne snubler ikke en eneste gang i fortællingen om en grim periode i historien.”

Med Nordisk Råds Filmpris gives til en film med høj kunstnerisk kvalitet og kunstnerisk originalitet, og som har en betydelig forankring i den nordiske kultur. Med prisen følger en præmie på 300.000 DKK, der deles mellem instruktøren, manuskriptforfatteren og producenterne for at afspejle og understrege, at film som kunstnerisk udtryk er resultatet af et tæt samarbejde mellem disse tre hovedfunktioner.

Nordisk Råds Filmpris er blevet uddelt siden 2022 og en af de mest ærefulde filmpriser i Nordeuropa. Den er tidligere blevet tildelt film som ’Jagten’ (2013) ’Play’ (2012) og ’Antichrist’ (2009). Det er ottende gang, at en dansk film modtager prisen, senest til ’Flugt’ i 2021. Læs mere om Nordisk Råds Filmpris på deres hjemmeside.

Tidligere danske vindere af Nordisk Råds Filmpris

2021: 'Flugt'. Instrueret af Jonas Poher Rasmussen, skrevet af Amin og Jonas Poher Rasmussen og produceret af Monica Hellström, Charlotte de la Gournerie og Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real, Danmark

2019: 'Dronningen'. Instrueret af May el Toukhy, skrevet af Maren Louise Käehne og May el Toukhy og produceret af Caroline Blanco og René Ezra for Nordisk Film Production, Danmark

2013: 'Jagten'. Skrevet og instrueret af Thomas Vinterberg, skrevet af Tobias Lindholm og produceret af Sisse Graum Jørgensen og Morten Kaufmann for Zentropa, Danmark.

2010: 'Submarino'. Skrevet og instrueret af Thomas Vinterberg, skrevet af Tobias Lindholm og produceret af Morten Kaufmann for Nimbus Film, Danmark.

2009: 'Antichrist'. Skrevet og instrueret af Lars von Trier og produceret af Meta Louise Foldager for Zentropa, Danmark.

2007: 'Kunsten at græde i kor'. Instrueret af Peter Schønau Fog, skrevet af Bo Hr. Hansen (efter en roman af Erling Jepsen) og produceret af Thomas Stenderup for Final Cut, Danmark.

2005: 'Drabet'. Instrueret af Per Fly, skrevet af Kim Leona, Dorte Høgh, Mogens Rukov og Per Fly og produceret af Ib Tardini for Zentropa, Danmark.