Ny aftale skal sikre udbredelsen af danske spillefilm

FILMPOLITIK. Forhandlingerne om en aftale, der skal sikre danske spillefilm en hurtigere vej til visning på tv-stationernes platforme efter endt biografvisning, er afsluttet. Parterne, som tæller DR, TV 2, Producentforeningen og Filminstituttet, er nået til enighed om en model, der skal følge Filmaftalen 2024-2027.

I Filmaftalen 2024-27 blev det fastlagt, at "Der skal gennemføres en forhandling mellem Det Danske Filminstitut, Producentforeningen og DR og TV 2 DANMARK A/S om rettigheder, som både sikrer, at filmene hurtigt vises på tv eller på tv-stationernes platforme, og sikrer en rimelig beskyttelse af producenternes rettigheder og økonomi."

Det er resultatet af denne forhandling, der nu er udmøntet i en ambitionsaftale, som alle de relevante parter har tilsluttet sig. Aftalen er indgået med en fælles ambition om at styrke indsatsen for udbredelsen af danske spillefilm på de platforme, der er relevante i forhold til at engagere et nutidigt publikum og at styrke danskernes kendskab til og interesse for dansk film.

Aftalen sætter rammerne for, hvordan parterne hver især bidrager til udbredelsen af dansk film, og tre centrale hensyn har været et omdrejningspunkt for aftalens udformning:

  • at investeringen i dansk film sikrer relevant, originalt og værdiskabende indhold og skaber rammerne for en god og kreativ vækst i den danske filmbranche.
  • at det danske publikum får mest mulig værdi for pengene, og at parterne i ambitionsaftalen følger markedsvilkår og -priser.
  • at modellen er fleksibel, så markedet styrkes, og den danske filmbranche forbliver fleksibel og robust over for udviklingen på det internationale marked.

Med afsæt i et fælles ambitionsniveau på dansk films vegne har parterne med aftalen forpligtet sig på at arbejde sammen om at sikre, at danske film udbredes hurtigt via de danske tv-stationer. Individuelle fleksible forhandlingsforløb skal sikre, at det sker i respekt for den enkelte films biografpotentiale og på en måde, der ikke kompromitterer producenternes mulighed for at opnå finansiering og rettigheder i forhandlinger.  

På baggrund af aftalen har parterne udarbejdet en model for spillefilmenes vinduesstrukturer i 2024 og 2025: Normalvilkår for DR og TV2’s engagement i Spillefilm støttet af DFI. Danske Biografer har tilkendegivet deres opbakning til modellen.

Vilkårene vil løbende igennem aftaleperioden blive evalueret med henblik på en tilpasning til markedsudviklingen. Den første evaluering af normalvilkårene vil finde sted i december 2025.

For mere information

DR: Rikke Akselbo Holm, Chefrådgiver, DR Presse. riah@dr.dk, 53640334

TV 2: Mette Nelund, Fiktionschef, mnee@tv2.dk

Producentforeningen: Anna Porse Nielsen, CEO, apn@pro-f.dk, 50515225

Filminstituttet: Eva Hein, Kommunikationschef, evah@dfi.dk, 33743610